Kinnevik beträder återköpsspåret

Aktieanalys  Kinnevik, med vd Mia Brunell, har idag beslutat återköpa egna aktier. Bolaget har finansiell kapacitet för det och det är en utmärkt affär för kvarvarande aktieägare.

Förslaget att investmentbolag, vars aktier handlas med stor rabatt, bör återköpa egna aktier har drivits länge och av många. Idag beslutade Kinneviks styrelse för första gången att göra slag i saken. Tidpunkten är väl vald, för aktien handlas med stor substansrabatt och bolagets finansiella ställning är stark. Beloppen är dock små och därmed också de direkta effekterna på aktiens nyckeltal. Men vi bedömer att denna åtgärd mer uthålligt kommer att ta ned Kinneviks i grunden oförtjänt höga substansrabatt.

På vårens årsstämma fick Kinneviks styrelse mandat att återköpa egna aktier. Nu aktiveras det mandatet. Det handlar om 3,5 miljoner aktier under perioden fram till den 30 november. Till aktuell kurs 99,25 kronor krävs cirka 350 Mkr för den operationen. I förra veckan tog intressebolaget Tele2 beslut om att göra samma sak. Kinnevik skulle därför kunna sälja Tele2-aktier som en del av finansieringen av de egna återköpen, och ändå behålla sin ägarandel på 28 procent i Tele2. Vi bedömer dock inte att Kinnevik avser att sälja någon del av sitt Tele2-innehav på aktuell kurs.

I nuläget beräknar vi Kinneviks substansvärde till 38.592 Mkr eller 146,19 kronor per aktie. Börsportföljen, med Millicom, Tele2, MTG med flera svarar för 37,4 miljarder kronor, dotterbolaget Korsnäs för 3,1 miljarder, efter avdrag för lån på nära 6 miljarder, övrigt för 0,8 miljarder och i moderbolaget finns lån om knappt 2,6 miljarder kronor.

Det finns knappt 264 miljoner aktier utestående i Kinnevik. Återköp av 3,5 miljoner aktier motsvarar 1,3 procent till 260,5 miljoner aktier. Substansvärdet minskar med cirka 350 Mkr till drygt 38,2 miljarder kronor. Substansvärdet fördelat på det lägre antalet utestående aktier blir cirka 146,80 kronor. Den positiva direkta effekten blir cirka 60 öre per aktie. Inte mycket kan tyckas.

En gång är ingen gång, heter det i vissa sammanhang. Men den som beträtt återköpsspåret kommer att göra det igen, bedömer vi. Därför finns ett signalvärde här som säger att kvarvarande aktieägare kommer att få se sin förmögenhet växa genom såväl utvecklingen i rörelsen som genom återköp av andras aktier till låga kurser.

För något år sedan handlades Kinneviks aktie med en rabatt på cirka 20 procent. Vi har egentligen svårt att se eller motivera att aktien handlas med en högre rabatt än så. Och det går att argumentera för att rabatten borde vara lägre ändå: Kinnevik är en framgångshistoria och det finns inget att anmärka på nuvarande ledning och styrelse eller på de kostnader som förvaltningen drar.

Sjunker substansrabatten, delvis tack vare dagens beslut, till 20 procent, från över 32 procent, handlas aktien till 117 kronor. Det är snudd på 20 procent högre än aktuell kurs.

Vi har en positiv syn på Millicom och Tele2, de två dominerande innehaven i Kinneviks börsportfölj, och bedömer att Kinnevik-aktien under hösten kommer att drivas uppåt såväl via högre substansvärde som lägre rabatt på substansvärdet.

Vår rekommendation på 3-6 månaders sikt är Köp.

Kinneviks positiva besked i denna fråga sätter press på i första hand Investor, som har en betydande nettokassa, att traska patrull.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Kinnevik B Köp 98,25 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -