Återköp i Tele2 ger stadga åt kursen

Aktieanalys  På onsdagen meddelade Tele2 att man inleder återköp av egna aktier. Kursen steg på beskedet. Vi var positiva till aktien i juli efter den starka halvårsrapporten. Nu höjer vi rekommendationen ett snäpp.

Styrelsen beslutade igår att återköpa högst 4,5 miljoner aktier motsvarande cirka 1 procent av det totala antalet utestående aktier. Det återköpta aktierna ska därefter makuleras. Återköpen genomförs under perioden 3 - 19 september och beloppet är maximerat till högst 525 Mkr eller drygt 116 kronor per styck. Beskedet fick aktien, som handlades på nivån 100 kronor i förrgår, att piggna till.

Återköpen är inte ämnade att påverka nyckeltalen i Tele2 i nämnvärd grad. Resultatet före skatt nästa år blir cirka 4.600 Mkr enligt konsensusprognosen. Räntekostnaden på återköp för runt 500 Mkr är cirka 25 Mkr. Tidigare vinstprognos på cirka 8 kronor per aktie för 2009 påverkas positivt med 4 öre eller en halv procent, ingenting i sammanhanget med anda ord.

Den positiva börsreaktionen beror istället på signalvärdet av åtgärden som var oväntad, och, på att det blir ett tillskott på köpsidan kring aktien i ett börsläge med liten omsättning och hög andel av handeln mest fram och tillbaka, med få slutköpare.

Tele2 har en mycket stark balansräkning som nyligen fått påfyllning av likviditet. I början på augusti slutfördes försäljningen av Tele2 Luxemburg och Tele2 Lichtenstein till Belgacom för cirka 2 miljarder kronor. Återköpen nu i september drar högst en fjärdedel av det beloppet. Ytterligare en halv miljard kronor är på väg in från avyttringar som inte avslutats. Fler avyttringar väntas (Tyskland med flera) och de löpande kapitalbehoven ryms väl inom koncernens löpande kassaflöde.

Tele2:s nettoskuld vid utgången av juni, justerad för avyttringar sedan dess, uppgick till cirka 8 miljarder kronor vilket är lika mycket som ett års kassaflöde, mätt som ebitda (resultat före avskrivningar). Bland bolagets finansiella mål finns en relation mellan nettoskuld och ebitda på 2-2,5 gånger. Bolaget har alltså 8-10 miljarder kronor eller cirka 20 kronor per aktie i finansiellt handlingsutrymme för förvärv, återköp eller utdelning.

Tele2:s halvårsrapport blev bättre än väntat på snart sagt alla punkter. Omsättningen under det andra kvartalet ökade med 7 procent till 10,2 miljarder kronor (9,5) och rörelseresultatet före av- och nedskrivningar växte med nästan 30 procent till 2,1 miljarder kronor (1,6).

Aktien hade trots det handlats ned med 10-15 procent på en dryg månad, innan beskedet om återköp av egna aktier. Vi bedömer att återköpen kommer att fungera kursstabiliserande. Det kan dessutom komma fler återköpsprogram om aktien senare i höst ligger kvar på låga nivåer eller faller. Det begränsar den kortsiktiga kursrisken i aktien. Vi höjer rekommendation från Öka till Köp på 3-6 månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tele2 B Köp 104,25 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -