Volvo ser allt bättre ut

Aktieanalys  Det är för pessimistiskt att redan nu räkna med en vinstnedgång för lastbilstillverkaren Volvo. Vi höjer rekommendationen från Öka till Köp.

I förra veckan kom leveransstatistik för Volvos lastvagnsrörelse som står för cirka två tredjedelar av koncernens verksamhet mätt såväl i omsättnings- som vinsttermer. 

Under årets sju första månader har Volvo ökat volymerna med 27 procent till 154.888 (121.504). Statistiken påverkas av fjolårets förvärv av Nissan Diesel som ingår från den 1 april 2007.  Justerat för Nissan Diesel blev tillväxten 15 procent till 124.712 (108.559) vagnar.

Volvokoncernen växer på samtliga marknader men särskilt i Mellanöstern och Latinamerika. Det gäller också den ursprungliga affären Volvo Lastvagnar som hittills i år ökat leveranserna med 17 procent till 63.290 (54.258) lastbilar.

För juli månad isolerat blev ökningstakten bara 2 procent för gruppen. Volvo Lastvagnar klarade en ökningstakt på 14 procent medan Renault, som är starka i södra Europa, backade, liksom Mack i Nordamerika. Volvo Lastvagnar växte i Nordamerika.

För lastvagnsindustrin är det tydligt att västra Europa bromsar in. Vi kommer att få se mer av det i kommande statistik. Det är huvudmarknaden för Volvo. Bolagets geografiska bredd är i den situationen en styrka.

Efter förra veckans statistik har ett par investmentbanker sänkt sina rekommendationer och riktkurser för Volvo. Det har bidragit till att pressa ned aktien.

Vi sällar oss till det mer optimistiska lägret på grund av aktiens lockande värdering. I längden tror vi att den hållningen är rätt, kortsiktigt svänger aktien med det så kallade sentimentet i marknaden.

Nyregistreringar och leveranser av nya bilar är inte helt avgörande för Volvos ekonomiska utveckling. Här finns en betydande eftermarknadsaffär där Volvo har stora möjligheter att förbättra lönsamheten. Här finns också förbättringspotential i integrationen av genomförda förvärv och inte ens samgåendet med Renault är fullt ut smält i det avseendet.

Det fanns tecken på ökad effektivitet i Volvos halvårsrapport som kom i juli. Marginalerna ligger högre och motståndskraften inför svagare tider är större än tidigare.

Vinsten per aktie under det första halvåret blev 4,60 kronor (3,83) varav 2,53 kronor (1,98) under det andra kvartalet. Vår prognos är att Volvo håller ungefär samma vinsttakt under det andra halvåret och att helårsvinsten blir cirka 9 kronor per aktie. Hur 2009 utvecklas är mer osäkert och det finns givetvis fog för oro eller försiktighet. Samtidigt anser vi att den pågående inbromsningen sett över Volvos samtliga geografiska marknader bör övergå till tillväxt igen från andra halvåret med USA och tillväxtmarknader som draglok. Det är väl pessimistiskt att redan nu, och givet förbättringspotentielan i gruppen, ta en lägre vinst nästa år för given.

Aktien till strax över 70 kronor handlas med ett p/e-tal på 8 och med en oförändrad utdelning på 5,50 kronor är direktavkastningen mycket attraktiva 7,6 procent. Volvo är finansiellt starkt och vi betraktar utdelningsprognosen som i det närmaste säker.

På 3-6 månaders sikt upprepar vi riktkursen 90 kronor och då kurspotentialen är hög, på grund av aktiens nedgång den senaste tiden, höjer vi rekommendationen från Öka till Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volvo B Köp 73,00 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -