Uppstuds när Gustav blåst över

Aktiekommentar  Börsens investmentbolag är rekordlågt värderade. Vi tror på en uppstsuds när stormen Gustav släpper greppet om aktiemarknaden.

Industrivärdens substansvärde uppgick i fredags till 103 kronor per aktie, enligt ett pressmeddelande. Idag bär det utför på börsen. Vi är försiktigt positiva till aktien på sikt och idag.

Nedgången på börserna i Europa och New York i fredags ser ut att i hög grad bero på uppgången för oljepriset. Oljemarknaden och börserna följer andäktigt den tropiska stormen Gustavs förflyttningar i Mexikanska Golfen och spekulerar i vilken förödelse den kommer att lämna i sitt spår på de redan evakuerade oljeanläggningarna till havs och på land.

Oro för oljepriset ledde också de asiatiska börserna nedåt med cirka 3 procent under nattens och morgonens handel.

I Stockholm har börsen öppnat med vikande kurser jämfört med i fredags och trots att de svenska aktierna noterade i New York överlag handlades upp på fredagskvällen. Nedgången drabbar Industrivärdens portfölj och substansvärde i samma omfattning som börsen som helhet. Detta eftersom Industrivärden har en hyggligt diversifierad portfölj.

Redan i eftermiddag och imorgon kommer vi att få facit på Gustavs bärsärkargång. Det kan bli dyrt att reparera men någon bestående effekt på oljepriset kommer Gustav inte att få. En tanke är då att oljepriset sjunker tillbaka igen, i varje fall kortsiktigt, och att vi får en rekyl uppåt på börsen.

Industrivärdens substansvärde uppgår i skrivande stund till 101,60 kronor per aktie. A-aktien handlas till 85,25 kronor och C-aktien till 76,00 kronor. Aktieslagens substansrabatt är drygt 16 respektive drygt 25 procent. Skillnaden på 9 procentenheter är stor och nivån är hög.

Vi bedömer att Industrivärden C är en bra aktie, Öka på 3-6 månaders sikt, och vi tror också att den kan fungera på mycket kort sikt för den som önskar chansa på att börsen studsar upp när Gustav blåst över. Det går lika bra med Investor.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -