Den vanligaste frågan att ta ställning till är hur man ska hantera uppskov på gamla reavinstskatter i samband med bostadsförsäljningar. Hela den vinst du gjorde vid försäljningen är belagd med en uppskovsränta på 0,5 procent om året, alltså inte bara på den skatt som har skjutits upp.
Dessutom höjs skatten på den uppskjutna reavinsten från 20 till 22 procent, även för gamla reavinster.
Vilket är bäst: att skatta fram gamla uppskov och betala in pengarna - eller betala uppskovsräntan?
Det kräver en omfattande räkneoperation för att ta reda på vilket du tjänar på. En tumregel säger att den som planerar att sälja inom sex-sju år kan tjäna på att betala in pengarna nu. Den som avser att bo kvar längre, tjänar förmodligen på att betala uppskovsräntan. Men detta är en tumregel ¿ den som vill veta säkert måste räkna själv.
Det finns också fler sätt att se på det. Hans Peter Larsson, skattejurist på Öhrlings PricewaterhouseCoopers, säger så här:
"Om du har tillgångar kan det vara skönt att betala in skatten och vara av med den. Det är det kortsiktiga tänkandet. Om du tänker mer långsiktigt kanske du överväger att vänta med att betala. Man vet aldrig vad som händer med uppskovsräntan. Politiska beslut kan ändra den eller ta bort den. Inflationen kan äta upp skulden. Men det är en chansning."
Han föreslår också att du ställer uppskovsräntan i relation till den avkastning du kan få på kapitalet om du istället behåller det och placerar det.
"Uppskovsräntan är 0,5 procent, medan den som är aktiv och duktig placerare i alla fall bör kunna få 3 procent i avkastning", påpekar Hans Peter Larsson.
Men då gäller det att inte glömma bort att börsen kan sjunka rejält just när man måste ta ut pengarna och betala skatten.
"En princip som jag själv tillämpar är att aldrig ta några risker med skattekrediter. Det är ju pengar som ska in vid en viss tidpunkt", säger han.
Det sammantagna budskapet är: Gör en tydlig kalkyl på alla alternativ innan du fattar ditt beslut.