Placera Nu fortsätter här artikelserien om avdragsmöjligheter du som egenföretagare har möjlighet till i årets deklaration. Turen har kommit till personalens hälsa och resor.
Hälsa
- Offentligt finansierad sjukvård
- Privat tandvård
- Akupunktur
- Naprapati
- Massage
- Viktklubbar
Är vårdgivaren privat och företaget betalar, får företaget inte göra avdrag, men vårdtagaren ska inte förmånsbeskattas.
Är sjukvårdsgivaren offentlig får företaget dra av patientavgiften men vårdtagaren förmånsbeskattas.
Privat tandvård är inte avdragsgill men ger inte förmånsbeskattning. Är tandläkaren privat men ansluten till Försäkringskassan räknas vården som offentlig. Då får företaget göra avdrag och den som får vården förmånsbeskattas. Vilket innebär att företaget får betala sociala avgiften. Det blir dyra rotfyllningar för företaget, det.
När det gäller akupunktur, naprapati, massage och viktklubbavgifter gäller regeln att det är skattefritt om syftet är rehabilitering, det vill säga behandlingen ska vara nödvändig för att man ska kunna fortsätta jobba. Är syftet bara välbefinnande är kostnaden är avdragsgill, men förmånen ska beskattas och sociala avgifter betalas.
Resor
- Tjänsteresa
- Konferensresa
- Studieresa (inspirationsresa)
- Mässresa
- Stanna över helgen
- Tillsynsresa
- Resa till jobbet
- Taxiresa
Vanlig tjänsteresa är självklart skattefri. Dit hör mässresor. Konferens- och studieresor ska planeras i förväg, det ska finnas ett skrivet schema över vad som ska hända och minst sex timmar per dag måste ägnas åt arbete. Inspirationsresa kan bli skattefri inom vissa yrkesgrupper. Man kan tänka sig att en arkitekt behöver resa runt och titta på byggnader. Finess: Det behöver inte bli något resultat av resan. Men du måste ha ett yrke där det är motiverat.
Att stanna över helgen på företagets bekostnad med motiveringen att biljetten blir billigare är okej. Men företaget ska då inte betala eller göra avdrag för exempelvis teaterbiljetter under helgen.
Tillsynsresor får fastighetsägare göra för att se till sitt hus. Det gäller även dem som hyr ut sin privata bostad och skattar för det som näringsinkomst.
När det gäller resa till jobbet får man bara dra av för det som överstiger 7 000 kr. Från och med i år höjs beloppet till 8 000 kr.
Självklart är det skattefritt att åka taxi i tjänsten. Betalda taxiresor till och från jobbet ska tas upp som inkomst.
I nästa artikel redogör vi för representation och utbildning.
Se tidigare artiklar i serien:
Aktier och pensioner
Datorer och träning