Gott om problem i Cashguard

Aktieanalys från börsveckan  Resultatbesvikelser och en olämplig huvudägare har fått kontanthanteringsbolaget Cashguards aktie att halveras sedan halvårsskiftet. Vi har svårt att se varför man ska köpa ett problembolag samtidigt som det är rea på kvalitetsbolag.

Cashguard utvecklar produkter för säker kontanthantering . Verksamheten är uppdelad i områdena Handel och CIT/ATM. Handel utvecklar system för kontanthantering i detaljhandelns kassor. En marknad som är stadigt växande. De största fördelarna med den här typen av kontanthanteringssystem är automatiseringen som snabbar upp kassahanteringen och att rånrisken minskas. Cashguard dominerar marknaden helt i Sverige och Norge. Runt en tredjedel av Cashguards totala omsättning kommer från övriga Europa. Fokus ligger på att framöver expandera på befintliga marknader.

CIT/ATM ligger i dotterbolaget SQS som utvecklar säkerhetsväskor och fordonsutrustning för värdetransporter samt bankautomatskydd.  Marknaden har god tillväxt och Cashguard har en stark ställning i Europa med många av de stora värdetransportbolagen som kunder. Under 2007 togs beslut om att Cashguard skulle renodlas och bara satsa på handelsverksamheten. SQS, som omsätter cirka 270 Mkr, ska säljas eller knoppas av. Den svaga börsen i kombination med kraftigt försämrade siffror för SQS har försenat planerna.

Norska PSI Group är huvudägare med över en fjärdedel av rösterna i Cashguard. Att PSI Group dessutom är Cashguards absolut största kund och distributör på den svenska och norska marknaden för produkterna inom handel skapar en glasklar jävsituation. Detta har inte skötts på ett bra sätt. Sedan i höstas ligger PSI och Cashguard i en juridisk tvist med stora ersättningsanspråk på Cashguard.

Cashguards styrelse hotade med att lämna sina poster i protest mot huvudägaren. Finanschefen Lars Ingman slutade efter två månader på Cashguard. Situationen är inte bra. Förlustmaskinen Cashguard fortsätter ge ett negativt kassaflöde och har ökat nettoskulden till 51 Mkr.

Då sannolikheten är stor att SQS säljs eller särnoteras snart värderar vi delarna separat. SQS har tidigare värderats till 700-900 Mkr vilket är högre än Cashguards nuvarande börsvärde på cirka 600 Mkr. Dessa värderingar skedde dock efter det framgångsrika året 2006 då SQS mer än fördubblade omsättningen till 241 Mkr och levererade en rörelsemarginal på 17 procent. Förra årets första nio månader växte SQS 19 procent och vände till förlust. För att göra en värdering av SQS antar vi att bolaget återvänder till en rörelsemarginal runt 15 procent kombinerat med en tillväxt på 20 procent. SQS skulle då kunna försvara en värdering på 700 Mkr. Det framstår dock som optimistiskt på dagens börs, men på sikt kan dessa värden nog försvaras.

Det återstående Cashguard med detaljhandelsverksamheten är ett tillväxtbolag som går med förlust. Bruttomarginalen är lägre på handelssidan och PSI Group har stora möjligheter att manipulera marginalen som huvudägare och största kund samtidigt. Ytterligare ett skäl varför det vore bra för Cashguard att växa mer i Europa, där konkurrensen också sägs vara svagare. Vi har dock svårt att se hur Cashguard ska få upp marginalerna tillräckligt. Om vi värderar det återstående Cashguard i ett positivt scenario bedömer vi att bolaget kan växa över 50 procent med en rörelsemarginal runt 7-8 procent vilket skulle ge ett värde runt 500 Mkr. Detta förutsätter dock flera saker. Cashguard ska utvecklas bra, börsen ska värdesätta denna prestation och huvudägaren ska inte missbruka sin maktställning via exempelvis ett skambud.

Börsveckan har tidigare inte sett något köpläge i Cashguard. Visst finns det en uppsida, framför allt om ett högt värde i SQS kan frigöras. Men vägen dit riskerar att bli lång och Cashguard har en historia av ryckig omsättning och lönsamhet. Ägarsituation motiverar en ytterligare rabatt. Som en chansning skulle aktien kunna vara intressant. Vi har dock svårt att se varför man ska köpa ett problembolag som Cashguard när det finns gott om billiga kvalitetsbolag.

Patrick Bergström

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -