Kvitta rätt före nyår

Inför årsskiftet, del 2 Det är inte helt enkelt att hålla reda på vilka kvittningsregler som gäller. Och ska man betala in skatten på tidigare uppskov på reavinst? Följ med i andra delen i vår serie inför det nya året.

En av de riktigt knepiga frågorna inför årsskiftet är vilka kvittningsregler som gäller när man har förluster i olika tillgångsslag. Huvudregeln är att varje tillgångsslag behandlas vart och ett för sig, vilket innebär att förluster får kvittas fullt ut mot vinster på samma tillgångsslag. Den som har aktier och andra aktierelaterade värdepapper får dra av förlusterna fullt ut så länge vinsterna räcker. Då blir skatteminskningen 30 procent av förlusten. Om det blir en nettoförlust får den dock bara dras av till 70 procent mot andra inkomster i inkomstslaget kapital, där skattesatsen är 30 procent. Därmed blir skatteminskningen på grund av avdraget 21 procent.

Men det finns undantag från regeln som ger full kvittningsrätt mellan aktievinst och -förlust. Vinster och förluster från noterade aktier tas upp till fem sjättedelar. Förluster på noterade aktiebeskattade värdepapper, exempelvis noterade fonder som inte är räntefonder som placerar i svenska kronor, får kvittas mot vinster på noterade aktiefonder och onoterade aktier.

"Detta är bara ett par av reglerna. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller i det enskilda fallet och ha ordning på kvittningarna så att man säljer det man vill sälja före årsskiftet. Sen är det för sent", säger Cecilia Gunne, skatteexpert på rådgivningsfirman Burenstam & Partners fram till årsskiftet. Därefter går hon över till Catella.

En annan stor och viktig nyhet för året är de nya reglerna kring fastighetsbeskattningen. Fastighetsskatten sänks och omformas och kapitalvinstskatten höjs från 20 till 22 procent. Dessutom begränsas rätten att få nya uppskov genom att ett tak på 1,6 miljoner kronor införs.

Så här dagarna före jul är det nog för sent att ge rådet att sälja villan före nyår för att få lägre skatt och högre uppskov. Däremot kan det vara värt att räkna på om man ska betala in skatten för tidigare uppskov. Skälet är att gamla och kommande uppskovsbelopp ska beläggas med vad regeringen kallar en ränta på 0,5 procent. Utformningen av "räntan" är komplicerad: Varje år ska den som har uppskovet ta upp en schablonränta på 1,67 procent, som beskattas med 30 procents skatt. Det blir 0,5 procent. Eller i reda pengar: 5 010 kronor för den som har en uppskovsvinst på 1 miljon. Skatten beräknas alltså på hela den vinst som gjordes när fastigheten såldes. Den vinsten finns ofta på den kontrolluppgiftsspecifikation som du fick till den senaste deklarationen.

Eftersom kapitalvinstskatten höjs till 22 procent, motsvarar uppskovsräntan en effektiv avdragsgill ränta på 3,3 procent.

"Tumregeln är att det bara är lönsamt att betala in skatten i förtid om man har tänkt sig att snart sälja sin bostad. Den som avser att behålla behöver inte tänka på att betala in i förtid. Den som har stora aktieförluster och saknar andra kvittningsmöjligheter kan dock ta fram en del av uppskovsbeloppet", säger Cecilia Gunne.

Beslutar man att betala, ska skatten vara insatt på skattekontot senast 12 februari 2008 för att det inte ska bli kostnadsränta på skattebeloppet. Själva återföringen görs i deklarationen.

En annan försämring är att uppskovet normalt upphör vid arv, testamente, gåva och bodelning. Undantag gäller bara vid arv till make, sambo och hemmavarande barn under 18 år, liksom bodelning vid äktenskapsskillnad eller om ett samboförhållande upphör.

"Tänk därför på att under 2007 göra färdigt de gåvor ni planerar av bostäder med uppskov. Detsamma gäller bodelningar av sådana bostäder under äktenskapet", säger Cecilia Gunne.

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -