I dag är sista teckningsdag i börsintroduktionen av Bisnode som omsätter 4 miljarder kronor på att leverera digital affärsinformation. Under Bisnodes 100 olika dotterbolag och varumärken erbjuds kreditupplysningar, adresslistor, direktmarknadsföringstjänster, fackpress, allmän företags- och konsumentinformation med mera.
Det finns oerhört mycket att skriva om en så spretig verksamhet men med sedvanlig medielogik väljer jag att fokusera på det negativa.
- Bisnode har ett inbyggt giftpiller i form av ett licensavtal med kreditupplysningsjätten D&B som gäller tio europeiska dotterbolag. Om en annan branschjätte blir storägare i Bisnode så kan D&B säga upp affärsrelationen och då skulle affärsområdet CRI rumphuggas helt.
- En stor del av resultatet, gissningsvis 100 Mkr per år hänger ihop med den monopolsituation dotterbolaget Infodata haft i 19 år avseende drift och återförsäljning av den så kallade SPAR-databasen som innehåller namn, adress och inkomstuppgifter om alla svenskar. För några månader sedan beslutades det dock att Infodata kommer fråntas sin exklusivitet. Avtalet är alltså uppsagt och antagligen kommer 3-4 aktörer få konkurrera om de här intäkterna i framtiden. Köpare av adresslistor kommer i stor utsträckning gå på pris och vi räknar kallt med att de här vinsterna eroderas. De är i vart fall mycket osäkra.
- Informationen i prospektet om syntetiska optioner är maximalt snårig men noteringen verkar innebära att Ratos och Bonnier vid sidan om betalar ut cirka 270 Mkr till nyckelpersonerna i Bisnode. Visserligen köper styrelse och koncernledning samtidigt Bisnodeaktier för cirka 50 Mkr men på det hela taget är noteringen ett sätt för ledningen att redan dag ett casha hem i stor skala.
- Prospektet är vilseledande. Exempelvis presenteras proformasiffror som tar hänsyn till en rad förvärv utan att rensa bort de avyttringar som gjorts samma tid. I flera fall är det också högmarginalverksamheter som Pressdata och Infodata som har sålts medan de nyförvärvade bolagen håller olönsamma.
- Ratos har under lång tid och i flera olika omgångar försökt sälja bolaget. Det har inte lyckats vilket inte vill säga lite i det riskkapitalklimat som varit under de senaste åren.
- Det vimlar av reavinster och liknande i 2006 och 2007 års rörelseresultat. Rensar man för dessa så faller rörelsemarginalen nära 3 procentenheter till cirka 13 procent. Detta är inte justerat för försäljning av högmarginalverksamheter och förvärv av rörelser med lägre lönsamhet så den verkliga underliggande lönsamheten är i dagsläget ännu lägre.
Vad blir slutsatsen? Bisnode omsätter cirka 4 miljarder kronor med ett justerat underliggande rörelseresultat på drygt 500 Mkr. Räknar vi dessutom bort den starkt hotade SPAR-affären så har vi en vinstbas på drygt 400 Mkr. Räknat på en teckningskurs mitt i intervallet 31-37 kronor per aktie blir börsvärdet 4,4 miljarder kronor. Räknar vi även in en nettoskuld på 2,1 miljarder kronor så värderas Bisnode till ungefär 15 gånger underligande rörelseresultat (EV/Ebita). (Nästan dubbelt upp mot många välskötta IT-konsulter.) Inte ens med en mer förlåtande bedömning av Bisnodes intjäningsförmåga är aktien ens i närheten av att vara intressant om man beaktar Bisnodes alla brister samt att man alltid ska kräva en introduktionsrabatt. Rusa alltså inte iväg till Handelsbanken för att teckna aktien.