Ratos-Arnes fula chansning

Krönika Det finns inga vettiga skäl att teckna aktier i Bisnode. Enda frågan är egentligen hur Ratos, med vd Arne Karlsson (bilden), och Bonnier vågar ta fuskbygget Bisnode till börsen.

I dag är sista teckningsdag i börsintroduktionen av Bisnode som omsätter 4 miljarder kronor på att leverera digital affärsinformation. Under Bisnodes 100 olika dotterbolag och varumärken erbjuds kreditupplysningar, adresslistor, direktmarknadsföringstjänster, fackpress, allmän företags- och konsumentinformation med mera.

Det finns oerhört mycket att skriva om en så spretig verksamhet men med sedvanlig medielogik väljer jag att fokusera på det negativa.

- Bisnode har ett inbyggt giftpiller i form av ett licensavtal med kreditupplysningsjätten D&B som gäller tio europeiska dotterbolag. Om en annan branschjätte blir storägare i Bisnode så kan D&B säga upp affärsrelationen och då skulle affärsområdet CRI rumphuggas helt.

- En stor del av resultatet, gissningsvis 100 Mkr per år hänger ihop med den monopolsituation dotterbolaget Infodata haft i 19 år avseende drift och återförsäljning av den så kallade SPAR-databasen som innehåller namn, adress och inkomstuppgifter om alla svenskar. För några månader sedan beslutades det dock att Infodata kommer fråntas sin exklusivitet. Avtalet är alltså uppsagt och antagligen kommer 3-4 aktörer få konkurrera om de här intäkterna i framtiden. Köpare av adresslistor kommer i stor utsträckning gå på pris och vi räknar kallt med att de här vinsterna eroderas. De är i vart fall mycket osäkra.

- Informationen i prospektet om syntetiska optioner är maximalt snårig men noteringen verkar innebära att Ratos och Bonnier vid sidan om betalar ut cirka 270 Mkr till nyckelpersonerna i Bisnode. Visserligen köper styrelse och koncernledning samtidigt Bisnodeaktier för cirka 50 Mkr men på det hela taget är noteringen ett sätt för ledningen att redan dag ett casha hem i stor skala.

- Prospektet är vilseledande. Exempelvis presenteras proformasiffror som tar hänsyn till en rad förvärv utan att rensa bort de avyttringar som gjorts samma tid. I flera fall är det också högmarginalverksamheter som Pressdata och Infodata som har sålts medan de nyförvärvade bolagen håller olönsamma.

- Ratos har under lång tid och i flera olika omgångar försökt sälja bolaget. Det har inte lyckats vilket inte vill säga lite i det riskkapitalklimat som varit under de senaste åren.

- Det vimlar av reavinster och liknande i 2006 och 2007 års rörelseresultat. Rensar man för dessa så faller rörelsemarginalen nära 3 procentenheter till cirka 13 procent. Detta är inte justerat för försäljning av högmarginalverksamheter och förvärv av rörelser med lägre lönsamhet så den verkliga underliggande lönsamheten är i dagsläget ännu lägre.

Vad blir slutsatsen? Bisnode omsätter cirka 4 miljarder kronor med ett justerat underliggande rörelseresultat på drygt 500 Mkr. Räknar vi dessutom bort den starkt hotade SPAR-affären så har vi en vinstbas på drygt 400 Mkr. Räknat på en teckningskurs mitt i intervallet 31-37 kronor per aktie blir börsvärdet 4,4 miljarder kronor. Räknar vi även in en nettoskuld på 2,1 miljarder kronor så värderas Bisnode till ungefär 15 gånger underligande rörelseresultat (EV/Ebita). (Nästan dubbelt upp mot många välskötta IT-konsulter.) Inte ens med en mer förlåtande bedömning av Bisnodes intjäningsförmåga är aktien ens i närheten av att vara intressant om man beaktar Bisnodes alla brister samt att man alltid ska kräva en introduktionsrabatt. Rusa alltså inte iväg till Handelsbanken för att teckna aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -