När Gunilla von Platen var 20 år ville hon öppna ett nytt konto i den bank som i dag heter SEB. Det konto som hade bra ränta förutsatte att hon ägde aktier i banken. Så hon köpte aktier - många fler än vad bankmannen rådde henne till. Då stod SEB-aktien i 7,50 kronor.
"Sedan dess har aktierna gått upp flera tusen procent. Det var min hittills bästa investering. Jag gick på magkänslan, den är viktig när man fattar ekonomiska beslut", säger hon.
Gunilla von Platen har snabbt blivit känd som den superenergiska och superdynamiska entreprenören som på kort tid skapade det framgångsrika företaget Xzakt Kundrelation. När vi når henne på telefon sitter hon med sin fem månader gamle son, Ludvig, i famnen. Plötsligt ropar hon till en medarbetare:
"Nej, den kunden ska inte få mer rabatt, de betalar redan ett jättelågt pris och de har ju knappt några volymer!"
I somras var Gunilla von Platen sommarpratare i radion. Där berättade hon på sitt sprudlande energiska sätt bland annat om sin syrianska bakgrund och om hur hennes tidigare förnamn Günel blev Gunilla därför att alla på dagis tyckte att Günel lät så tantigt. Också efternamnet bytte hon. När familjen kom till Sverige hade de ett efternamn som turkiska staten hade tvingat på dem. Nu fick de veta att de kunde ändra sitt namn, och eftersom farfar i familjen hette Samuel, blev det Samuelsson.
Hon startade sin karriär som telefonförsäljare på Skandia i Göteborg, och blev snabbt stjärnsäljare och chef. Sedan gick hon vidare till call-centerföretaget Kalix 24. Nästa steg blev att starta eget. Efter sju år är Xzakt Kundrelation en framgångssaga.
Det må gå fort när Gunilla von Platen arbetar. Men det är lugn och långsiktighet som styr hennes aktiesparande.
"De som tjänar bäst på aktier, om man bortser från rena experter, är gamla änkor. Änkorna har fått ärva aktierna från sina män och de förstår inte vad de ska göra med aktierna. Konjunkturen går upp och ner men aktierna ligger orörda och efter ett antal år har värdet flerfaldigats", säger Gunilla von Platen.
Men viktigast av allt är att man tar av pengar som man är beredd att förlora när man placerar i aktier.
"Det ska inte vara så att hela livet kraschar om man förlorar pengarna. Jag skulle aldrig i livet låna för att kunna spekulera i aktier."
Utöver magkänsla ska man naturligtvis ha kunskap, och ta reda på fakta om bolagen, veta vem som är vd och bilda sig en uppfattning om honom eller henne. Man ska titta på styrelsen och fråga sig om man tror på den marknad där företaget arbetar.
"När jag köpte aktier i Öresund var det avgörande att jag tror på dem som driver bolaget. Jag vet att det är jäkligt duktiga personer", säger Gunilla von Platen.
Men långsiktigheten får inte går för långt.
"Man ska inte bli girig och vilja tjäna sista kronan. Agera resolut när du känner att en aktie har gjort sitt!"
Gunilla von Platen berättar om en egen tabbe:
"Jag köpte aktier i Utfors eftersom jag kände bolaget väl och trodde på det. Aktien steg kraftigt och jag tänkte att den kunde stiga ännu mer. Men aktien kraschade. Den hade stått i 500 kronor men i stället blev det tvångsinlösen för 60 öre per aktie."
Hon har en aktieportfölj i sitt bolag och en portfölj privat. Båda portföljerna har stigit ordentligt i värde.
"Om jag är förmögen på aktier kan diskuteras. När är man förmögen, 50 miljoner eller 3 miljoner? Om man säger 3 miljoner så har jag väl byggt en liten aktieförmögenhet", säger Gunilla von Platen.
Det värsta misstag man kan begå är att gripas av panik, till exempel när det råder oro på börserna som under årets sensommar.
"I stället ska man tänka smart och leta köpvärda aktier när börserna faller. Man kan också passa på att kvitta förluster eller vända portföljer, alltså att sälja aktier och köpa tillbaka dem, vilket kan vara klokt med tanke på skatten."
Som företagare framhåller Gunilla von Platen vikten av erfarenhet.
"Jag byggde upp en av Skandias telemarketing-verksamheter och sedan samma sak hos Kalix 24. Därefter kände jag att det var dags att starta eget och jag såg en lucka i marknaden där jag kunde jobba med kvalificerade kundservicetjänster. Men det gäller att inte vänta för länge för senare i livet har man kanske inte orken och energin. Det är ett evigt pyssel att starta företag och det är ännu jobbigare om man är tjej. Att föda barn och driva företag på samma gång tar på krafterna."
Gunilla von Platen har haft turen att hitta en stark man som står vid hennes sida.
"Det finns inte många män som klarar av att stötta en framgångsrik kvinna. Men jag har hittat honom!"
Alfred von Platen var tidigare aktiechef på Mangold Fondkommission. I dag är han strategiskt ansvarig på Xzakt Kundrelation. Han bytte jobb i samband med att lille Ludvig föddes i slutet av mars.
När man bygger ett företag ska man ha en bra affärsidé, en affärsplan och man ska ha identifierat en marknad där man kan nå framgång.
"Jag såg att det fanns ett enormt behov av kvalificerad kundservice i Sverige. Jag beslöt att göra tvärsemot hela branschen. Alla skrattade åt mig och tyckte att jag var en idiot. I dag har jag det mest framgångsrika bolaget i branschen."
Därmed syftar hon på att hon inte sökte sig till en bidragsort, vilket är vanligt bland call center-företag. Hon sökte inte heller riskkapital.
"I stället beslöt jag att vi varje dag ska förtjäna kundernas förtroende. Vi förädlar kundernas kundrelationer i stället för att bara ta hand om ett samtal och koppla vidare."
Har du funderat på att sälja företaget någon gång? Vad skulle det vara värt i så fall?
"För två år sedan tittade jag på den möjligheten. Alla bedömare gjorde i stort sett samma värdering, så alla tycks använda samma formel. Men att sätta pris på mitt företag, det får andra göra", säger Gunilla von Platen.
Enda sättet att få hög lön som anställd är att göra ett bra jobb, tror hon.
"När jag kom till Skandia hade jag ingen hög lön. Men jag såg till att bli oumbärlig och presterade mer än någon någonsin hade kommit i närheten av. Är man jävligt duktig kan man förhandla om nästan vad som helst."
Hon anser även att chefer ska ha bra löner.
"Det är idiotiskt att tala om orättvisor när börs-vd:ar tjänar många gånger mer än industriarbetare. Vd:n har ett helt annat ansvar, uppoffrar sig och arbetar nästan dygnet runt. Jag är för incitament. Den som presterar bra ska få en bonus. Jag är mycket för prestationslöner", säger Gunilla von Platen.
Björn Dickson