Sven-Olof Johansson håller sig till några säkra tips när han placerar i aktier: Aktier är bra, ingenting slår aktier på lång sikt. Gå in långsiktigt, köp kvalitetsaktier och behåll dem så länge som det över huvud taget är möjligt.
"I princip ska man aldrig sälja aktier, det är omöjligt att göra en omplacering som är så bra att den kompenserar för reavinsten på 30 procent", säger Sven-Olof Johansson.
Men köpa aktier ska man alltså göra när börsen står som lägst.
"Gå in när börsen är åt helvete, när ingen annan vill gå in. Behåll aktierna och till slut är utdelningen på aktierna lika stor som den köpeskilling som man en gång betalade", säger Sven-Olof Johansson.
Själv började Sven-Olof Johansson spara i aktier när han var 12¿13 år. Han kommer från en entreprenörsfamilj. Han arbetade på skolloven och fick pengar över till aktiesparande, gjorde placeringar tillsammans med sin pappa och levde snålt.
"Jag har fått aktier och affärer med modersmjölken. Men jag har aldrig haft som mål att bli rik bara för sakens skull. Jag tänker egentligen inte på pengar, pengarna måste ha en underordnad betydelse om man ska bli rik", säger Sven-Olof Johansson.
Naturligtvis måste man ha ett brinnande affärsintresse för att kunna lyckas.
"Men man ska inte bli deprimerad när man misslyckas. Jag har aldrig kopplat samman mina aktieplaceringar med mitt liv i övrigt. Att vara utblottad är en skojig utmaning. De mest intressanta perioderna i mitt liv har varit när jag förlorat alla tillgångar", säger Sven-Olof Johansson.
För att kunna bli rik på aktier måste man vara beredd att ta risker.
"Och då för man inte låta sig nedslås om man förlorar mellan varven", säger Sven-Olof Johansson.
Han avråder icke-experter från att ägna sig åt blankningsaffärer.
¿Blankningar har stor hävstångseffekt och har man tur blir förtjänsten stor. Men marknaden stiger kanske 80 procent av tiden, och faller under 20 procent av tiden. Då gäller det att ha perfekt timing och timing är i stort sett det samma som tur¿, säger Sven-Olof Johansson.
Teoretiskt sett skulle den som har insiderinformation kunna lyckas som blankare.
"Men strängt taget finns det ingen säker insiderinformation i dag. Inom de stora managementkonsulterna kan det finnas exklusiv information som läcker ut vid något tillfälle. Men det finns ju inga garantier för att placeringar som bygger på sådan information verkligen lyckas", säger Sven-Olof Johansson.
Det enda tillfället då insiderinformation kan vara värdefull är när ett bud på ett företag planeras.
"Och sådan information är det inte många som har."
Sven-Olof Johansson blev känd för den breda allmänheten i början av 90-talet när han tvingade familjen Wallenberg att betala dyrt för aktier i dåvarande Saab-Scania för att behålla kontrollen i koncernen.
Han är också känd för sitt boxningsintresse och har synts med boxhandskar på omslag till affärsmagasin.
Under åren har det gått både upp och ner för Sven-Olof Johansson. I dag leder han det börsnoterade fastighetsbolaget Fastpartner.
Efter alla framgångar och smällar hyllar Sven-Olof Johansson alltså långsiktighet. Snabba aktieaffärer tror han inte på.
"Man ska vara supertrög i sina placeringar. Att trada är alltid dåligt."
Även den som vill lyckas som företagare bör starta tidigt i livet. Och man ska jobba stenhårt och strängt taget vara ointresserad av pengar.
"Optimism och självförtroende är viktigast. Och man ska ha en stenhård tro på sig själv. Man ska exponera sig för massor av möjligheter och ha bra timing, vilket ju till stor del är det samma som tur", säger Sven-Olof Johansson.
Viktigt för den som bygger ett företag är att ha en hög grad av självfinansiering. Och om man tar lån ska det vara i bank. Finansiering från riskkapitalbolag är ingenting som Sven-Olof Johansson rekommenderar.
"Eventuellt kan man ta lån i banken. Ett beviljat banklån visar att man har ett bra record och en gångbar affärsidé", säger Sven-Olof Johansson.
Snabba pengar från ett riskkapitalbolag förstör entreprenörssjälen.
"Det är en genväg som inte finns. Att bygga upp ett företag, det är något som man påbörjar i liten skala och som man ägnar sig åt under många år eller under hela livet."
Hur mycket man kan få den dag då man säljer ett företag avgörs av omständigheterna. Framför allt är konjunkturen och räntan avgörande.
"Just nu kan man få hur mycket som helst för vad som helst. Det är oerhört lätt att långa pengar och då är det rätt tillfälle att sälja företag."
Det krävs inte något större eget kapital för den som vill köpa företag i dag.
"Se på de köp som många private equity-bolag gör i dessa dagar. Dessa affärer är möjliga eftersom köparna kan låna till nästan hela köpeskillingen. Det kan te sig skrämmande, men så ser det ut."
Det är också möjligt att bli rik som anställd i ett företag. Flera av dagens mest framgångsrika företagsledare bygger upp förmögenheter genom sina anställningar. Det är framför allt bonussystemen som förklarar detta.
"Dessa företagsledare hamnar i en tid då bonussystemen slår på ett sätt som ingen hade kunnat föreställa sig när de skapades," säger han.
Räntan har sjunkit drastiskt och den globala konjunkturen är het. Omvärldsfaktorer gör att företagsvinsterna drar iväg på ett sätt som man inte kunde förutse när bonusavtalen skrevs.
"Det handlar om sådant som företagsledarna själva knappast har haft någon inverkan på."
Den som söker jobb ska begära en marknadsmässig lön som är rimlig med tanke på erfarenhet och kapacitet. Och som anställd är det bättre att jobba på utan att göra alltför mycket väsen av sig.
"Som chef märker man direkt vem som gör ett bra jobb och vem som inte gör det", säger han.
Den bästa belöningen är inte en bonus eller optioner.
"Man ska betala en bra lön, punkt. Att blanda in andra former av incitament styr oftast verksamheten i fel riktning. Se på Carnegie! Bonusar och optioner har sällan sporrat någon att prestera någonting extraordinärt."
Inte heller fallskärmar tilltalar Sven-Olof Johansson. Det handlar ofta om dåliga styrelseordförande som förhandlar fram dåliga anställningskontrakt, anser Sven-Olof Johansson.
"Som en reaktion på detta har vi fått aktivistfonder av den typ som Christer Gardell representerar. De ställer krav och har verkligen satt fart på ledningarna i en rad bolag. Jag blir skeptisk till den som vill ha en stor fallskärm. Är man duktig får man nytt jobb på tre veckor."
Björn Dickson