För ett par veckor sedan skrev jag en krönika ("Jag är ett miljöhot") om hur det här med miljö och börs kan tänkas hänga ihop. Min personliga tes var väl i korthet att ett bolags miljöfarlighet bör mätas utifrån något slags "slösfaktor" snarare än om branschen som sådan smutsar ner. Med den logiken är H&M:s uppmuntran till överkonsumtionen av kläder mer miljövidrigt än exempelvis ett rationellt skött oljebolag som Statoil.
Andra bolag som i stor utsträckning lever på en ökande slösarkonsumtion finns inom snabbmat, medier, lågprisflyg samt alla som tjänar på att det produceras och skeppas billig bråte från Asien till västerlandet.
Ska man vara systemkritisk ligger det nära till hands att göra den deprimerande reflektionen att en grundbult i företagsekonomin är att högre konsumtion är bättre än lägre konsumtion.
Men givetvis är det roligare att formulera sig i positiva termer, alltså hitta de börsbolag som är en del av lösningen på miljöproblemen. Och lyckligtvis kan man även här luta sig mot en av marknadsekonomins grundbultar, nämligen att den driver fram maximal produktionseffektivitet.
För att hitta "miljöanpassade" bolag tror jag att man ska leta efter bolag som lever på att konkurrera bort en produkt eller ett beteende som skadar miljön. Några uppenbara exempel är de etablerade företag som redan i dag lever på att sälja miljöteknikprodukter för en hållbar utveckling. Ett bra exempel är norska solcellsbolaget REC eller danska vindkraftsjätten Vestas. Även Nibes energibesparande värmepumpar kan räknas hit. Finländska Uponor har liknande drivkrafter, nämligen en övergång till effektivare sätt att värma upp hus. I samma kategori har finns också verkstadsbolaget Munters eller varför inte G&L Beijers, vars viktigaste affärsområde Kyla säljer kylanläggningar som ersättning för gamla ineffektiva motsvarigheter. En annan snabbköpsrelaterad miljöprodukt är Tomras pantautomater.
För att återkomma till alternativa energikällor finns det en rad bolag som gynnas av etanolboomen. Två exempel är de nordiska konstgödselproducenterna Yara och Kemira Growhow vars produkter behövs när stora jordbruksarealer går åt för etanolgrödor. Alfa Laval är en annan miljövinnare eftersom bolagets värmeväxlare används vid själva etanolframställningen.
Vill man ha ett bolag som motverkar det miljöfarliga flyget kan norska Tandberg (ej att förväxla med Tandberg Data eller Tandberg TV) vara ett alternativ eftersom deras huvudprodukter används för videokonferenser. På antiflyg-temat kan man också ta med Skistar. En bilburen barnfamiljs Sälenvecka är betydligt bättre än om samma familjen köper 4-5 flygbiljetter till Medelhavet eller Alperna.
Meningarna går isär om kärnkraft är rätt eller fel ur miljösynpunkt men jag tycker i vart fall att kärnteknikbolaget Studsvik bör ses som ett miljöbolag.
Väldigt ofta är det nog inte så att det saknas vare sig resurser eller möjligheter att lösa miljöproblem. Snarare saknas sätt att överföra befintlig kunskap dit den behövs. Här tror jag att teknikkonsulter som Sweco, Rejlers och Ångpannan utgör goda krafter eftersom de hjälper till att i praktiken sprida ny miljövänlig teknik.
Hittills har jag inte nämnt några av de många förhoppningsbolag som försöker slå mynt av miljötrenden. Allmänt sett tror jag att man tyvärr kommer bli besviken på många av dessa bolag på några års sikt men några kommer säkert visa sig vara både lönsamma och miljöanpassade.
Kända bolag på området är underleverantören Opcon som inom sig har en liten miljöteknikrörelse eller Morphic som säger sig pyssla med allt från vindkraft till bränsleceller. Andra exempel är NGM-bolagen Lightlab, som utvecklar kvicksilver- och blyfria lågenergilampor, Polyplank, som tillverkar bullerplank av återvinningsbart returmaterial, samt Clean Oil Technology, vars produkt sägs reducera behovet av motorolja.
Ett annat bolag med miljöverksamhet i liten skala är Tricorona som hoppas på att bland annat kapsla in soptippar i tredje världen för att den vägen tjäna in utsläppsrätter i EU.
Slutligen, halvt på skämt och halvt på allvar: Indrivningskoncernen Intrum Justitia är kanske den ultimata antislösare när man jagar efter alla de stackare som konsumerat sönder sin privatekonomi.