Tråkigt med fonder? Så blir du intresserad

Fondsparande  De flesta svenska fondsparare har inte tittat till sitt fondinnehav mer än någon enstaka gång de senaste fem åren. Om alls. Jag förstår dem.  

Bancos undersökning om vad fondspararna vet om sitt sparande är skrämmande läsning för vilket fondbolag som helst. Den visar att 62 procent av alla fondsparare har ändrat sitt innehav högst någon enstaka gång de senaste fem åren. Hälften anser sig ha dålig kunskap om fondsparande. Över 70 procent har bara någon gång pratat med en rådgivare de senaste fem åren. Ändå har nästan alla, 94 procent, en del av sitt sparande i fonder, PPM och/eller andra.

Jag förstår dem - vem sjutton är intresserad av fonder? Några branschexperter och en och annan kalenderbitare kanske. Informationen om fonderna lockar sällan till läsning. Rapporterna från fondbolagen är svårtillgängliga och tråkiga, fondnoteringarna i dagstidningarna som gjorda för att bläddra förbi och nätsajterna för avancerade. Vilken gymnasielärare orkar sortera fonder i avgiftsordning i Morningstar efter en dag på jobbet?

Tyvärr går ointresset inte bara att skylla på informatörer och journalister. Förklaringen till Bancos siffror är att de flesta sparare tycker att det finns för många fonder att välja på. De blir handlingsförlamade. Men varje människa har ansvar för sin ekonomi, och därmed för sitt eget fondsparande. Man må vara ointresserad av fonder, men för den som vill ha något roligt att se fram emot gäller det att upparbeta ett intresse.

Hur man gör det? Börja med PPM-fonderna. Välj ut förslagsvis tre fonder enligt den modell som de flesta privatekonomer rekommenderar. I botten lägger du en globalfond. Det är en fond som investerar i aktier i hela världen, vilket ger automatisk riskspridning. Känner du inte till vilka förvaltare som är bra på sitt jobb, välj efter avgift. Sedan väljer du ut en Sverigefond som verkar bra. Sverigefonden investerar enbart i svenska aktier. Enligt gängse sett att se är det förhållandevis riskfyllt att ha aktier enbart från ett land. Men Sverige skiljer sig från andra länder på ett viktigt sätt: Här har börsen historiskt gått mycket bättre än i andra länder. Dessutom är det smart att spara en del i svenska aktier, eftersom det förmodligen är i Sverige du en dag ska göra av med pengarna. Välj därtill en räntefond för trygghetens skull. Fördelningen mellan de här fonderna kan vara exempelvis 30 procent av varje. Nu har du 10 procent kvar, och då väljer du en riktigt spännande fond. Varför inte en Kina- Indien- eller Latinamerikafond? Nu är risken ganska hög, men också chansen till god avkastning.

Vitsen med att ha 10 procent i en högriskfond är att locka dig själv att titta till innehavet då och då. Om du investerar i en Indienfond kommer din blick snart att dras till tidningsartiklar om Indien. Plötsligt kan du lite mer och börjar få en uppfattning om det är värt ha kvar den fonden. Eller om du ska byta ut den mot en Rysslandsfond, för i Ryssland händer det grejer¿

När du har valt ut PPM-fonderna går du över till ditt vanliga fondsparande. Tycker du att du har tänkt tillräckligt, kopiera PPM-valen och välj samma fonder igen. Eller bygg upp en helt ny fondportfölj. Glöm bara inte att lägga en del av sparpengarna på bankkonto eller korträntefond. De pengarna är din buffert, bra att ha när tvättmaskinen går sönder.

När ska man se över fonderna? Efter en turbulent period på börsen. När tidningsrubrikerna skriker om ras, men även efter perioder av uppgång. Då kan den där riskfördelningen ändra sig, och din Indienfond kan ha stigit så mycket att den inte längre utgör 10 procent av värdet, utan kanske 20 procent. Då är det dags att återställa ordningen, sälja lite av den och fördela på de andra fonderna.

Om du tycker det är för jobbigt kan du alltid vänta tills det orangea kuvertet från PPM kommer nästa gång. Ett lämpligt tillfälle att se över alla sina fondval som bara inträffar en gång om året.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -