Förr var det ett tecken på välstånd att kunna gå i pension tidigt. Men tiderna ändrar sig. Nu är det snarare ett tecken på vitalitet och hälsa att kunna jobba kvar så länge som möjligt. Det finns många skäl att skjuta upp pensionen. Läs i faktarutan här bredvid.
Du som ändå vill sluta jobba vid 55 (givetvis för att ägna dig åt Röda Kors-arbete) kan behöva hjälp med räknandet. Här kommer det. Börja med att räkna ut ungefär hur mycket du behöver för att ha råd att sluta jobba. Skriv ner hur mycket du får ut i månaden i dag efter skatt. Gör ett överslag över hur mycket du tror att du behöver sedan. Hur mycket kan du sänka dina kostnader? Var beredd på stora ingrepp i ekonomin. Vi snackar byta till billigare bostad och sälja bilen.
Låt oss säga att du får du ut 24 000 kr efter skatt. Du bedömer att du kan klara dig på 70 procent av detta när du slutar jobba, alltså 16 800 kr i månaden. Det innebär att du behöver cirka 200 000 kr om året. För att få ihop det måste du spara ihop ungefär 2 Mkr för att klara dig utan andra inkomster under tio år fram till 65. Då tar den allmänna pensionen över.
Hur får man ihop 2 miljoner? En del av det kanske du redan har sparat. För att ta reda på det behöver du veta hur mycket dina arbetsgivare har betalat in till din tjänstepension, och hur mycket du eventuellt själv har stoppat undan i privata pensionslösningar. Ta fram pärmen där du har samlat uppgifterna från olika bolag och räkna samman. Låt oss säga att du hittar 1 miljon. Det är inte orealistiskt om du är kring 45 och har jobbat heltid sen du var 28, när arbetsgivaren började betala in till din tjänstepension. Och om du har sparat 700-800 kr i månaden i en privat pensionsförsäkring.
Återstår 1 miljon. Du har tio år på dig. Om vi räknar med en avkastning på i snitt 5 procent per år, innebär det att du måste stoppa undan 6 439 kr varje månad. Det är den bistra sanningen. Ett sätt att lindra smällen är att under de sista aktiva åren växla in lönehöjningar till pensionsinbetalningar i en pensionsförsäkring som du kan lyfta från 55. Men som du förstår måste du alltså redan nu ställa om till ett liv med betydligt lägre utgifter. Tänk på vad mamma brukade säga: Det är inte de stora inkomsterna som är avgörande, utan de små utgifterna.
Om du senare i livet har kapital bundet i din bostad. kan du också överväga att ta något av de nya så kallade seniorlånen. De går ut på att belåna bostaden, leva upp pengarna och betala när du dör.