Thailand söker sig tillbaka till den rätta vägen

Den thailändska ekonomin är stark, men för att investerare ska lockas krävs att demokratin återinförs som utlovat. Om och när det sker, finns goda förutsättningar för börsen att börja stiga.


5 juni, 2007

SET(Stock Exchange of Thailand) i Bangkok anses av vissa analytiker vara en av de mest attraktivt värderade börserna i världen just nu. Värdet har ökat med runt 20 procent sedan årsskiftet mätt i svenska kronor, vilket syns i Thailandfondernas resultat. Bedömningen är att värdeökningen skulle ha kunnat vara mycket större om inte det politiska läget varit så osäkert. I går kom siffror som visade att exporten växer ännu mer än förväntat, men i resten av ekonomin börjar konsekvenserna av förra årets militärkupp synas. Men låt oss först backa tillbaka tio år i tiden.

Det så populära semesterparadiset Thailand fick ett hårt slag när den inhemska valutans värde kraftigt sjönk den 2 juli 1997. Uppmuntrade av IMF och Världsbanken hade landet tagit upp stora utlandslån för att få igång den ekonomiska utvecklingen, och i ett slag blev skuldbördan ohanterlig.

Efter krisen lanserades begreppet lagom-ekonomin. Det bygger på en filosofi där grundkomponenterna är måttlighet, rimlighet och självimmunitet. Det senare är ett system för att skydda sig mot interna och externa chocker, som den för tio år sedan. När de styrande efter militärkuppen i september förra året sällade sig till anhängarna av lagom-ekonomin blev investerarna rädda. De fruktade att självimmunitet skulle betyda minskad öppenhet mot omvärlden och speciella regler för utlänningar. Interimsregeringens agerande därefter har stärkt det intrycket. I december förra året infördes regler som innebar att 30 procent av utlandstransfereringar över ett visst belopp skulle tvångsinsättas på ett konto i en thailändsk bank. Det var ett försök att hindra dels spekulativa valutaflöden, dels att bathen stärktes ytterligare. Börsen störtdök när reformen blev känd, vilket tvingade centralbanken och regeringen att omedelbart revidera reglerna.

I dagärThailand visserligen i ett helt annat ekonomiskt läge än för tio år sedan. Exporten är växande och urstark. Den utländska kapitalreserven är rekordstor och utlandslånen på en rimlig nivå. Valutan är snarare för högt värderad än tvärtom.

Men med militärkuppen förra året försvann förtroendet för demokratin, även om det var politiskt oroligt redan tidigare. Den inhemska efterfrågan, både från företag och konsumenter, sviktar nu betänkligt och investeringar skjuts på framtiden. Trots starka exporterande bolag och attraktiva värderingar har börsen ändå inte stigit mer än i övriga Asien, vilket är ett tecken på att många investerare tvekar på grund av det politiska läget.

De flesta väntar sig nu fler räntesänkningar och andra stimulerande åtgärder för att sätta fart på ekonomin igen. Men om förtroendetska återställas måste demokratin återställas enligt plan. Den går ut på att hålla folkomröstning om en ny författning i september i år och parlamentsval i december. Men vägen dit är krokig. På grund av anklagelser om valfusk 2006, upplöste militärdomstolen förre premiärministern Thaksin Shinawatras parti så sent som i förra veckan, samt förbjöd honom själv att delta i de kommande valen.

På plussidan för den som vill investera i Thailand kan noteras att turisterna verkar ha glömt tsunamin och struntar i politiken - eller om det nu handlar om solidaritetssemestrar. Antalet turister som besöker landet växte kraftigt förra året och sägs fortsätta öka.

Förutom politiken och valutan utgör även oljan en orosfaktor i den thailändska ekonomin. Thailand är ett av världens mest oljeberoende länder, vilket gör att förändringar i priset på olja snabbt slår igenom. Men i grunden har Thailand en stark ekonomi och får landet återigen en demokratisk regering är det ingen vågad gissning att börsen i Bangkok sätter rejäl fart.

Plus för att investera i Thailand:

+ Rekordstor kassareserv med utländsk valuta.

+ Stark exportsektor.

+ Låg arbetslöshet.

+ Låg inflation.

+ Goda relationer med flertalet grannar.

+ Det mesta pekar på att demokratin kommer att återinföras i år som utlovat.

På minussidan:

- Politisk oro.

- Ett av världens mest oljeberoende länder.

- Sjunkande BNP-tillväxt.

- Rekordstark valuta mot dollarn, vilket hotar exportföretagen.

- Vikande inhemsk efterfrågan, både från företag och konsumenter.

- Reformer för att skydda den thailändska ekonomin, till exempel försöken att förhindra spekulativa valutaflöden.

Bra källa för den som vill veta mer om det ekonomiska läget i Thailand:

Exportrådets hemsida, www.swedishtrade.se

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.