Så här dras skatten i ditt nya sparande

Från och med i år gäller nya regler för hur skatten för kapitalförsäkringar beräknas och dras. Dessutom har vi fått en ny sparform, ISK. Placera.nu rätar ut frågetecknen kring skatten i de olika sparformerna.


10 jan. 2012

Sverige har berikats med ytterligare en sparform, investeringssparkonto, förkortat ISK. Samtidig ändras beskattningsreglerna för kapitalförsäkringar. Placera.nu har fått många frågor om hur skatten beräknas och dras. Nedan rätar vi ut frågetecknen.

För den nya sparformen ISK är avkastningsskatten personlig medan det åligger försäkringsbolaget att betala in skatten när det gäller kapitalförsäkringar. Det innebär skillnader i hur skatten tas ut och betalas.

När det gäller ISK, drar banken eller värdepappersbolaget ingen skatt från kontot, utan lämnar kontrolluppgift på schablonintäkten till Skatteverket. Schablonintäkten beräknas på ett kapitalunderlag som består av värdet av tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal, med tillägg för insättningarna av kontanta medel samt inflyttade värdepapper under samma kvartal.

Resultatet divideras med fyra. Sedan summeras de fyra delsummorna för att få årets totala kapitalunderlag. Det multipliceras med statslåneräntan 30 november föregående år. Senast sattes den till 1,65 procent. Resultatet av den räkneövningen blir schablonintäkten som beskattas med 30 procent och som redovisas i självdeklaration under rubriken inkomst av kapital.

Skatten betalas i samband den slutgiltiga inkomstskatten, året efter inkomståret. Det positiva med det är att spararna får en skattekredit på kapitalet i ISK. Det negativa skulle kunna vara att spararna kommer få en "kvarskatt" som de kanske inte är medvetna om.

När det gäller kapitalförsäkringar är det lite mer komplicerat. Det är försäkringsbolaget som är ansvarig för att betala den. Den ingår i bolagets F-skatt och betalas månadsvis med bolagets preliminärskatt.  Tidigare drog bolaget skatten från kundernas konton i början av året, för att sedan betala in den månadsvis till skattemyndigheten. Då var det enkelt, kapitalunderlaget utgjordes av värdet den första januari, varför bolaget kunde räkna ut hela skatten på en gång.

Nu är det lite svårare då kapitalunderlaget baseras på värdet av tillgångarna vid ingången av året plus insättningarna under året, där insättningarna under andra halvåret bara tas upp till halva värdet. Det slutgiltiga kapitalunderlaget kan alltså beräknas först när året är slut.

För att Avanza självt inte ska behöva ligga ute med pengarna, för den månatliga preliminärskatten, drar de en avgift kvartalsvis från kundernas konton. Jämfört med tidigare år är det positivt, då hela årets skatt drogs i början av året. Nu får kunderna en skattekredit då skatten dras vid fyra olika tidpunkter.

Tabellen visar vid vilka tidpunkter som kapitalförsäkringen debiteras och vad som ingår i underlaget. Kapitalunderlaget multipliceras det med statslåneräntan, 30 november föregående år. Summan multipliceras sedan med 30 procent, som är skattesatsen.

Månad

Kapitalunderlag

Januari

IB* plus hälften av insättningar under Q4

April

Insättningar under Q1

Juli

Insättningar under Q2

Oktober

Hälften av insättningar under Q3

*IB=Årets ingående värde

Hur andra försäkringsbolag kommer beräkna och dra skatten från kundernas konton varierar. Nordnet har uppgett att de kommer att dra hela skatten i slutet av december, medan Skandia kommer ta ut den fem gånger under året.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.