Börsuppgången ser ut att ha tagit sommarledigt. Den senaste månaden har globala aktiefonder backat med drygt 2,5 procent. När så breda fonder som globala aktiefonder backar vet man att det finns andra fondkategorier som går ännu sämre.
Det är främst oron för konjunkturen som spökar. Kommer vändningen snart, eller har investerarna haft för positiva förväntningar om konjunkturen? Det är de frågorna som marknaden grubblar på. Just nu väger oron för att förväntningarna har varit för positiva tyngst.
Även hög arbetslöshet i USA ligger bakom och frågan är om de amerikanska konsumenterna kommer att fortsätta att hålla hårt i sina plånböcker den närmast tiden. En stor del av vårens börsuppgångar baseras på att konjunkturen ska vända och konsumtionen öka.
Oron har bland annat fått priserna på råvaror att falla. Oljepriset har fallit med över 12 procent den senaste tiden. Andra viktiga råvaror är ned mellan 5 och 10 procent. Och följaktligen är det också råvarutunga fonder som leder nedgången.
Sämst har det gått för Rysslandsfonder som ligger tungt i råvarusektorn. Det är företrädelsevis de indexnära bankfonderna som också steg mest tidigare i år. Nordea, SEB, Swedbank Robur och Handelsbankens Rysslandsfonder har backat med mellan 16 och 17 procent.
Det har också gått utför med branschfonder som investerar i naturresurser och energi. Invesco Energy Fund har förlorat nästan 14 procent den senaste månaden. Nästan lika dåligt har det gått för Franklin Natural Resources A som har backat med drygt 13 procent. Swedbank Robur Råvarufond har också tagit stryk och tappat över 10 procent av andelsägarnas pengar.
De flesta fondspararna vet nog att Rysslandsfonder och råvarufonder är högriskfonder som rör sig kraftigare upp och ned än, till exempel globala aktiefonder. Så länge oron för konjunkturutvecklingen består är risken stor att dessa fonder kommer att fortsätta att vara dystra investeringar.
Men så fort det kommer signaler om en bättre konjunktur är chanserna stora att fonderna återtar en stor del av förlusterna och fortsätter upp.