Robur-förvaltaren ökar i Essity och verkstadsjätten

Exportbolagen har visat att de jobbar med tullarna. Det är lugnande besked, tycker fondförvaltaren Ingemar Syréhn. Men osäkerheten kvarstår och han försöker parera med att köpa mer i Essity och Assa Abloy.

Namnlös design (16)
Exportfondens förvaltare Ingemar Syréhn.

Idag, 11:24

Kvartalsrapporterna duggade tätt under april. Fokus riktades i synnerhet mot de exportberoende industribolagen – de som typiskt sett drabbas först av nya handelshinder. Men vinsterna kom i stort in som förväntat, vilket bidrog till att dämpa marknadens oro. Flera bolag visade att de hade beredskap för de förändrade villkoren, genom att höja priser eller se över sina leverantörskedjor. Besked som skapade ett visst lugn, anser Ingemar Syréhn som förvaltar Swedbank Robur Exportfond.

Hexagon gav skrämselhicka

Hexagons inledande vinstvarning skapade visserligen viss nervositet. Men när rapportfloden fortsatte blev det tydligt att bolaget snarare var undantaget än regeln. Majoriteten av företagen såg inte ett dramatiskt tapp i efterfrågan, utan snarare fördröjda beslut hos kunder. Ett tecken på försiktighet snarare än en djupare konjunkturvändning.

Osäkerheten kvarstår dock. De verkliga effekterna av tullarna väntas slå igenom först under andra kvartalet. Tills dess får marknaden leva med ett visst mått av dimma, enligt Ingemar Syréhn.

Fondens defensiva drag i en turbulent miljö

För fonden blev april en blandad kompott. Månaden inleddes med ett skarpt handelspolitiskt utspel som omedelbart fick marknaderna på fall. USA aviserade tullar som var kraftfullare än väntat. Det fick investerare att snabbt börja räkna på effekterna för den globala tillväxten. Oro för ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina hamnade som en våt filt över marknadshumöret.

Men precis som så många gånger tidigare räckte ett nytt besked för att vända känsloläget. När den amerikanska administrationen meddelade en 90-dagars paus i tullplanerna infann sig en viss lättnad. Många av världens stora börser hann vända upp och stänga april på plus. Stockholmsbörsen lyckades dock inte riktigt ta sig hela vägen, utan stängde månaden ned 0,8 procent.

De största positiva bidragen i fonden kom från Dynavox och Spotify, medan innehaven i Hexagon och klimatteknikbolaget Nederman tyngde resultatet.

I portföljen gjorde Ingemar Syrén vissa taktiska justeringar för att möta det ökade osäkerhetsläget. Bland annat ökades exponeringen mot Assa Abloy och Essity, två bolag med stabila affärsmodeller och mindre konjunkturkänslighet. Ett medvetet defensivt drag i en miljö där utsikterna snabbt kan förändras.

Exportfonden har den senaste månaden stigit 10% och har nu precis tippat över pluskanten och är i år upp strax under 1%.

Fakta

Fondens 5 största innehav:

  1. Atlas Copco
  2. Investor
  3. Volvo
  4. Hexagon
  5. ABB

Swedbank Robur Exportfond A

Senast

232,23

1 dag %

−0,61%

1 dag

1 mån

1 år

Essity B

Senast

281,70

1 dag %

−1,16%

Assa Abloy B

Senast

303,00

1 dag %

−1,78%

Hexagon B

Senast

95,70

1 dag %

−1,68%

Investor B

Senast

284,10

1 dag %

−2,77%

Atlas Copco A

Senast

158,75

1 dag %

−3,02%

ABB

Senast

47,11

1 dag %

−0,97%
Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.