I februari fortsatte kurserna upp, och som mest hade världsindex stigit med nästan 4 procent. Natten till den 27 februari vändes den positiva trenden tvärt då de inhemska kinesiska börserna föll med nästan 10 procent. Samtidigt uttalade den före detta amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan oro för den amerikanska konjunkturen. Börsoron spred sig under de följande dagarna till resten av världen och aktiekurserna föll.
Februari månad slutade i moll, och sett över hela månaden föll världsindex med 1,3 procent. För Placera 100 blev inte fallet lika stort men portföljen tappade 0,9 procent i värde. De två defensiva portföljerna, Placera 70 och Placera 50, klarade nedgången ännu bättre och tappade 0,7 respektive 0,5 procent i värde.
I samband med kursfallen, den 27 februari, passade placeringsrådet på att göra små förändringar i Placera 100 för att bättre ta tillvara på den rådande marknadssituationen. Vi sålde innehavet i vår läkemedelsfond och investerade pengarna på den japanska aktiemarknaden.
Oroligheterna på aktiemarknaderna fortsatte fram till den 5 mars, då kurserna åter vände upp. Placeringsrådet gör bedömningen att den underliggande konjunkturen är god och kursnedgångarna var mer av korrigeringskaraktär, än inledningen till en längre nedgång. Vid placeringsrådets möte den 8 mars beslöts därför att inte förändra portföljen.
Placeringsrådet har inte ändrat sitt grundscenario från i början av året. Värderingarna är inte avskräckande höga och räntan låg. Det finns mycket likviditet på marknaden, och bolagen kommer att dela ut stora summor som väntas återinvesteras längre fram. Bara i Sverige får aktieägarna drygt 210 miljarder kronor i utdelningar i år. Trenden för förvärv och uppköp bedöms fortfarande som stark.
Vad korrigeringen däremot visar är att aktiemarknaden är nervös och att även en liten tuva kan stjälpa stort lass. Det samlade börsvärdet på de två stora kinesiska börserna uppgår till cirka 2 000 miljarder kronor, alltså ungefär hälften av det svenska börsvärdet.
Hur framtiden kommer att utvecklas beror mycket på konjunktur- och vinstutvecklingen. Vi får räkna med att få se en slagigare och oroligare börs den närmaste tiden. Beträffande bolagens värderingar är vi mest angelägna om vinsterna. Vi har sett kraftiga vinstförbättringar i de flesta bolagen, och det gäller att företagen fortsätter att leverera goda vinster för att kunna motivera dagens aktiekurser. Det som trots det talar för aktier är att investerarna har skrivit ned vinstförväntningarna en hel del den senaste tiden, så även om bolagen redovisar lägre vinster än förra tidigare så behöver inte det vara negativt för aktiekurserna.
Placeringsrådet