Lämna Kinafonderna under ordnade former

Osäkerheten omkring vad de styrande i Kina kan och vill göra för att dämpa landets ekonomi fortsätter att vara stor, och det är inte det enda frågetecknet. Kina har fortfarande en stor ekonomisk potential, men resan riskerar att bli turbulent. Det kan vara dags att sälja ut en del av vinsterna från kinafonderna och se sig om efter nya fräscha alternativ.


24 april, 2007

Ingen av de investerare eller analytiker som jag har pratat med den senaste veckan har i något väsentligt ändrat sin syn på Kina. Trots det finns det något där mellan raderna. Problemet är framförallt den stora osäkerheten om framtiden. Vad vill och kan de styrande göra för att dämpa ekonomin? Går det att lita på de kinesiska bolagens redovisningar? Hur mycket månar bolagen om sina aktieägare?

Kina behöver dämpa och balansera sin ekonomi. Förra veckans rekordhöga siffror över första kvartalets BNP-tillväxt gav investerarna skrämselhicka och de kinesiska börserna rasade, för att sedan återhämta sig igen. I Swedbanks senaste Kinapanel* ger de svarande experterna betyget 4,7 på en skala 1-10 för transparensen i den ekonomiska politiken. Effektiviteten får betyget 5,9. Swedbanks chefsekonom Hubert Fromlet tycker att betygen är för höga.

"Själv hade jag satt 4 för transparensen och kring 4 för effektiviteten", skriver han i rapporten.

Hubert Fromlet påpekar vidare att det finns ett stort kommunikationsgap mellan avisering och genomförande av ekonomisk-politiska åtgärder. Omvärlden skulle uppskatta bättre information.

En annan analytiker som jag talat med ifrågasätter om en höjning av styrräntan överhuvudtaget har någon effekt i ett land som Kina. En tredje förväntar sig att de styrande, om inflationen sticker i väg allt för långt, går in och förbjuder handlarna att höja mer. Det har de gjort tidigare.

Det är dessutom långt ifrån säkert att det enbart är risken för överhettning som är det stora problemet. En övervägande majoritet av de svarande i Swedbanks  panel ser strukturella anpassningsbehov som det stora tillväxthotet på kort sikt. Bank- och finanssektorn behöver reformeras och miljöproblemen blir allt mer akuta.

Det är inte bara när det gäller den ekonomiska politiken som insynen är undermålig. De kinesiska företagens redovisningar får i Swebanks panel betyget 4,2, vilket är att betrakta som underkänt. Endast drygt en tredjedel av de svarande säger sig se tecken på förbättringar.

Trots det är det få, eller ingen, som tvekar om att Kina fortfarande är en vinnarekonomi. Exportframgångarna fortsätter och Kina, som redan är världens tredje största exportnation, förväntas redan i år gå om tvåan Tyskland. Det finns därför knappast någon anledning till panik men det kan vara klokt att fundera på att sälja av en del av de tidigare vinsterna i kinafonderna och placera dem i nya fräscha alternativ.

* Swedbanks Kinapanel består av 40 olika ekonomer från USA, Japan, Storbritannien och EMU-länderna.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.