I grunden är Fondbolagens förening mycket positiv till idén om ett nytt investeringssparkonto. Men den föreslagna utformningen av investeringssparkonto som regeringen presenterade i höstas får kalla handen av föreningen.
Den föreslagna sparformen passar endast för dem som önskar göra omplaceringar ofta och är beredda att ta hög risk, menar föreningen.
Det som finansmarknadsminister Peter Norman tänkt ska bli ett nytt folkkonto liknar dagens kapitalförsäkringar med den främsta skillnaden att kapitalet mäts och beskattas fyra gånger per år, i stället för som idag endast vid årsskiftet. Skatt tas ut på hela sparbeloppet, och inte bara på reavinster vid försäljningar.
I remissvaret pekar föreningen på att den nya sparformen saknar den enkelhet som behövs och är i vissa fall rent oförmånligt för spararna. Finansdepartementets enda beräkning visar att den effektiva skatten kommer att uppgå till 22,2 procent med det nya kontot.
Fondbolagens förening har räknat på hur förslaget skulle ha utfallit under den senaste tioårsperioden. För en långsiktig sparare som hade haft en blandfond på investeringssparkontot skulle det i genomsnitt ha blivit en effektiv skatt på 120 procent, det vill säga avkastningen hade inte räckt till för att täcka skatteuttaget. För korta räntefonder hade den effektiva skatten uppgått till 55 procent och för Sverigefonder 24 procent.
För globalfonder, som i genomsnitt hade en negativ avkastning under tioårsperioden, skulle spararna ha fått betala skatt trots minskat kapital. Den som exempelvis placerat 10 000 kronor i en globalfond år 2001 skulle efter 10 år med investeringssparkonto ha fått se sitt kapital minska med 2 792 kronor (28 procent).
Med dagens konventionella beskattning skulle värdeminskningen ha begränsats till 1 254 kronor (12,5 procent) efter skatt på kapitalvinsten. Dessa exempel bygger på 2000-talets första decennium som kan ses som ett speciellt årtionde för aktiemarknadens utveckling. Men det är just för att förluster inte är avdragsgilla som skattesatsen inte får sättas för högt vid en schablonbeskattning.
"Föreningen anser att de skatteförslag som nu diskuteras visar att det vore klokt av regeringen att i stället för att komplicera skattesystemet borde ta ett helhetsgrepp på kapitalbeskattningen för att få enkla och stabila regler", säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.
Fondbolagens förening har räknat fram att den föreslagna schablonskatten blir vid nuvarande statslåneränteläge nästan 40 procent högre än den i dag gällande avkastningsskatten på kapitalförsäkringar.
Om skatten görs 40 procent högre, måste också den förväntade avkastningen vara så mycket högre. För att få tillräckligt hög avkastning uppmuntras därmed ett högre risktagande.
Med högre risk följer möjlighet till högre avkastning, men också högre risk för förlust. Föreningen avstyrker en skattesats som tvingar småsparare att välja högre risk för sitt sparande samtidigt som de inte har möjlighet att göra avdrag för förluster.
"Det är inte rimligt att staten ska ha en säker och hög årlig inkomst och att spararna ska ta hela risken", säger Pia Nilsson.
I sitt remissvar presenterar Fondbolagens förening sex punkter som de anser behöver uppfyllas för att den nya sparformen ska bli bra.
1. Schablonskatten bör tas ut av sparinstituten så att spararna slipper deklarera och få kvarskatt.
2. Konkurrensen snedvrids om inte också fristående fondbolag får möjlighet att erbjuda sina kunder investeringssparkontot.
3. Skatten sätts till 27 procent, i stället för föreslagna 30 procent. Att skatten för kapitalförsäkringar sattes till 27 procent vid den stora skattereformen 1990 var för att schablonskatt inte medger avdrag för förluster.
4. Skatten bör beräknas på föregående års statslåneränta utan det föreslagna tillägget på 0,75 procentenheter. Däremot tillstyrker föreningen att kapitalunderlaget mäts vid flera tillfällen per år för att undvika skatteplanering kring årsskiftet.
5. En förmånlig övergångsregel bör finnas så att det blir intressant att också flytta det befintliga sparandet till investeringssparkontot för att komma till rätta med dagens inlåsningsproblem.
6. Samma skatteregler bör gälla för investeringssparkonton som för kapitalförsäkringar.