Här ska hög ränta locka sparare

Kapitalandelsbevis och företagsobligationer i småbolag, det är nya sparprodukter som inom kort når marknaden. Allt fler företag tar fasta på räntetrenden bland spararna när de söker ny finansiering.


21 februari, 2013

Allt fler hänger på räntetrenden i jakt på ny finansiering. En företagsobligation på Räntetorget lockar med 10 procent i ränta och ett fastighetsbolag erbjuder 6,25 procent plus del i eventuell framtida vinster i det nygamla värdepapperet "kapitalandelsbevis".

Aktietorget står i startgroparna att lansera sin marknadsplats för företagsobligationer, Räntetorget. Första noteringen är en obligation utgiven av olje- och gasbolaget Swede Resources.

Bolaget genomför just nu en företrädesemission av 1 744 750 så kallade units. Varje unit består av 1 aktie á 1 krona styck och en företagsobligation med ett nominellt värde om 10 kronor och en årlig fast ränta om 10 procent. Emissionspriset ligger på 11 kronor per unit. Maximalt kan Swede Resources tillföras 19,2 miljoner kronor varav företagsobligationen kan komma stå för 17,4 miljoner kronor.

Dessa units kommer inte handlas som en produkt efter emissionen, utan aktien och obligationen kommer att handlas separat.

Första dagen för handel med Swede Resources företagsobligation på Räntetorget är planerad till den 8 april. Antalet obligationer uppgår till cirka 1,7 miljoner stycken och priset kommer ligga kring 10 kronor vid noteringen.

"För privata investerare har det varit svårt och tidskrävande att placera i företagsobligationer. Dels är de nominella beloppen ofta mycket stora (en halv miljon kronor eller mer i minimibelopp), dels är obligationerna ofta svåra att sälja då det saknas en fungerande andrahandsmarknad", skriver Aktietorget som bakgrund till etableringsbeslutet.

Samtidigt är fastighetsbolaget Estea ute med håven och söker drygt 75 miljoner kronor genom att emittera ett så kallat kapitalandelsbevis. Det är en nygammal sorts värdepapper som vad vi vet knappt sett dagens ljus sedan 1930-talet.

Emissionen pågår fram till 18 mars och efter det kommer kapitalandelsbeviset att noteras på NDX, Nordic Derivatives Exchange.

Kapitalandelsbevisets nominella pris ligger idag på 10 000 kronor, vilket också är det initiala pris som det kommer ha när det noteras. Estea erbjuder en fastställd årlig ränta om 6,25 procent, där ränteutbetalningar sker kvartalsvis i efterskott.

Estea ska använda pengarna för att köpa kommersiella fastigheter i Sverige. Årligen tar Estea ut ett förvaltningsarvode på 0,6 procent. Kapitalandelsbeviset löper ut den sista december 2019 och innan dess ska fastigheterna säljas. Efter det ska kapitalandelsbevisen återbetalas till investerarna och vinsten från fastighetsförsäljningar delas.

De som äger kapitalandelsbevisen får 75 procent av vinsten medan Estea får 25 procent. Det är inte säkert att det blir vinst, och återbetalningsbeloppet kan således bli både högre och lägre än ursprungligen inbetalat teckningsbelopp.

"Genom detta erbjudande har vi skapat ett nytt och modernt instrument för att kunna erbjuda ett investeringsalternativ som kan liknas vid direktägande av fastigheter", säger Johan Eriksson, vd för Estea, i prospektet.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.