Här är blankarnas favoriter

Placera.nu har ställt samman en lista över Stockholmsbörsens mest utlånade aktier och jämfört med aktiernas totala börsvärde. Det ger en bild av de mest nedgångstippade aktierna.


16 aug. 2012

SSAB, Elekta och Atlas Copco är de tre mest utlånade aktierna på Stocholmsbörsen för närvarande när vi mäter mängden utlånade aktier i relation till det totala antalet aktier i respektive bolag. I praktiken innebär det att det är i dessa tre aktier som investerare positionerat sig som hårdast för en eventuell kursnedgång.

Det framgår av Stockholmsbörsens senaste statistik över aktielånen vid utgången av juli månad.

I SSAB:s A-aktie var 13 miljoner aktier utlånade i slutet av juli månad, vilket motsvarar 5,4 procent av alla utestående A-aktier i bolaget. Det är dock en minskning jämfört med läget vid det senaste årsskiftet.

Som grafen visar var då SSAB A börsens näst mest utlånade papper: 6,3 procent av aktiestocken. Med andra ord har den relativa andelen aktielån, och därmed sannolikt mängden blankningar i aktien, minskat något i år. Under samma period har aktien sjunkit 7 procent på börsen. 

De mest utlånade aktierna, i relation till totalt antal av samma aktieslag, vid årsskiftet respektive utgången av juli månad.

Den mest utlånade aktien vid årsskiftet var oljebolaget PA Resources. Från en anmärkningsvärt hög utlåning på 16,8 procent av aktiestocken har andelen fallit till noll vid utgången av juli månad. Under samma period har aktien fallit 49 procent, så man kan på goda grunder anta att några blankare tjänat bra med pengar på nedgången och bolagets finansiella problem.

Hela nedgången i utlånade PA Resources-aktier skedde dock redan i januari och februari i år då kursnedgången inte var fullt lika stor. Men om det handlar om återlämnade aktier från blankningar som startade en bit bakåt under 2011 så har en eller flera aktörer kunnat köpa tillbaka aktier till priser långt under ingångskurserna.

Aktielån ger inte en heltäckande bild av mängden negativa positioner i en aktie, men bidrar ändå med en god indikation på intresset att blanka, det vill säga spekulera i sjunkande kurs genom att sälja aktier.

För att kunna sälja en aktie man inte har krävs att man lånar aktien, säljer den och så småningom köper tillbaka motsvarande aktier när det lånade aktierna ska lämnas tillbaka.

Kostnaden för att låna aktier kan liknas vi en hyra eller ränta. Utbud och efterfrågan styr priset. För en ägare som har ett långsiktigt aktieinnehav, till exempel en fond, kan därför utlåning vara ett sätt att öka avkastningen på sitt innehav.

Ju större bolag och ju mer likvid en aktie är desto enklare och billigare brukar det vara att låna aktier. Inte sällan händer det att aktörer vill blanka en aktie men avstår därför att kostnaden för att låna aktierna blir så hög att kalkylen får svårt att gå ihop.

Om man sedan jämför skillnaden i aktielån mellan de två mätpunkterna framgår att PA Resources är den aktie där utlåningen minskat mest, 16,8 procentenheter till 0 procent.

De tio största förändringarna från årsskiftet till slutet av juli. Staplarna visar förändringen i procentenheter. I exempelvis Husqvarna B sjönk aktielånen från 3,9 procent av aktiestocken vid årsskiftet till 1,8 procent av aktiestocken vid senaste månadsskiftet.

På listan över de tio aktier som har störst skillnader i aktieutlåningen, framgår att den dominerande trenden i år varit minskade aktielån. Av de tio största förändringarna är det bara i ett papper som utlåningen ökat: Elekta.

Därmed kan vi dra slutsatsen att intresset för att blanka aktier på Stockholmsbörsen sannolik gått ned i takt med att årets inledande börsrally vändes till en kraftig nedgång under försommaren.

Mönstret går igen ute i Europa. Nyhetsbyrån Direkt rapporterade i veckan att makrohedgefonder som baserar sina investeringsbeslut på ekonomiska trender täcker korta positioner på europeiska aktiemarknader i den snabbaste takten på tre år, det vill säga de köper tillbaka sålda positioner.

Anledningen ska vara spekulationerna om att centralbankerna kommer öka insatserna mot skuldkrisen, vilket anses minska risken för fortsatta kursfall. Data från Londonbaserade Markit visade att 2,9 procent av aktierna inom Stoxx Europe 600-index var utlånade, ned från 3,4 procent i maj.

Intressant nog nämndes just Elekta som ett av de mest blankade bolagen där hela 18 procent av aktiestocken ska ha varit utlånad. Uppgiften understryker att Stockholmsbörsen inte är en heltäckande källa till nedgativa positioner, men ändå fungerar väl som en indikator på varthän vinden blåser.

Samtidigt ska man vara medveten om att blankningar kan vara ett tveeggat svärd. Om en aktörer har blankat en aktie och väljer att stänga sin position behöver han eller hon köpa aktier i marknaden, så kallad short covering. Om flera aktörer gör likadant kan det resultera i ett veritabelt kursrally i aktien, vilket vi sett prov på ett antal gånger.

Ett närtida exempel var förmodligen Nokias  kursuppgång i samband med halvårsrapporten. Aktien hade utvecklats mycket svagt inför rapporten. När rapporten presenterades, och inte direkt lovade guld och gröna skogar, steg aktien brant. Och ju fler som stängde blankade positioner, desto mer steg aktien.

Andel utlånade aktier av totalt antal aktier juli 2012. Här redovisas bara de aktier som ingår i Stockholmsbörsens statistik.

SSAB A

5,4%

Elekta B

5,1%

Atlas Copco A

2,8%

Skanska B

2,6%

Holmen B

2,2%

Oriflame, SDB

2,1%

SKF B

2,1%

Ratos B

1,9%

Electrolux B

1,8%

Husqvarna B

1,8%

Volvo B

1,7%

Stora Enso R

1,6%

Alfa Laval

1,5%

Getinge B

1,5%

Sandvik

1,5%

Sv. Handelsbanken A

1,5%

Hexagon B

1,3%

ASSA ABLOY B

1,2%

Modern Times Group B

1,2%

Industrivärden C

1,1%

Investor B

1,1%

Alliance Oil Company SDB

1,0%

Boliden

1,0%

Hennes & Mauritz B

1,0%

SCANIA B

1,0%

SSAB B

1,0%

Autoliv SDB

0,9%

AstraZeneca

0,8%

Fabege

0,7%

Lundin Mining Corporation SDB

0,7%

Swedbank A

0,7%

Swedish Match

0,7%

Atlas Copco B

0,6%

Axfood

0,6%

Ericsson B

0,6%

Wallenstam B

0,6%

Castellum

0,5%

NCC B

0,5%

SEB A

0,5%

Hufvudstaden A

0,4%

SCA B

0,4%

Securitas B

0,4%

Tele2 B

0,4%

Trelleborg B

0,4%

ABB Ltd

0,3%

Millicom Int. Cellular SDB

0,3%

Nordea Bank

0,3%

Kinnevik B

0,2%

Lundin Petroleum

0,2%

TeliaSonera

0,2%

Volvo A

0,2%

Industrivärden A

0,1%

Latour B

0,1%

Meda  A

0,1%

Peab B

0,1%

SAAB B

0,1%

Ericsson A

0,0%

Holmen A

0,0%

Husqvarna A

0,0%

Investor A

0,0%

Kinnevik A

0,0%

Lundbergföretagen B

0,0%

Melker Schörling

0,0%

Modern Times Group A

0,0%

NCC A

0,0%

SCA A

0,0%

SCANIA A

0,0%

SEB C

0,0%

SKF A

0,0%

Stora Enso A

0,0%

Swedbank pref

0,0%

Sv. Handelsbanken B

0,0%

Tieto Oyj

0,0%

Ämnen i artikeln

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,61%

Senast

2 469,28

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.