Hälsovårdsförvaltaren: "180 miljarder dollar i patent på väg att löpa ut"

Efter det sämsta kvartalet för hälsovårdssektorn sedan 1993 ser fondförvaltaren på Rhenman & Partners Kaspar Hållsten tecken på vändning. "Det är en utbombad sektor, men med stark innovation och strukturell tillväxt," säger han. Med 180 miljarder dollar i läkemedelspatent som löper ut före 2030 rustar Rhenman Healthcare Equity L/S för nya möjligheter.

Kaspar hållsten 2025 (002)
Kaspar Hållsten, fondförvaltare på Rhenman & Partners. Foto: Pressbild

Idag, 08:51

Rhenman Healthcare Equity L/S är en hedgefond med fullt fokus på hälso- och sjukvårdssektorn.

Fonden förvaltas av Henrik Rhenman, Camilla Oxhamre Cruse, Amennai Beyeen, Hugo Schmidt och Kaspar Hållsten. Förvaltarna har olika bakgrunder inom både vetenskap och ekonomi. Fonden är uppdelad i fyra delsektorer – läkemedel, bioteknik, medicinteknik och vårdtjänster, där varje förvaltare ansvarar för en specifik del.

Kaspar Hållsten har jobbat på Rhenman & Partners i drygt åtta år och har erfarenhet av fondförvaltning och analys av medicinteknikbolag. Han har en kandidatexamen inom företagsekonomi och har även studerat fysiologi på Karolinska institutet.

"Det är en väldigt utmanande sektor, med flera olika komplexa områden. Vi fokuserar på våra specifika områden, vilket möjliggör att vi går brett och djupt inom sektorn och har möjlighet att hitta bolag tidigt", säger Hållsten till Placera.

"En viktig del av fondens framgång är vårt vetenskapliga råd med professorer, medicinska experter och doktorer. De hjälper oss att identifiera risker och ställa rätt frågor till bolagen, och på så sätt möjliggör för att gå in tidigare", försätter förvaltaren.

 

Fakta

Rhenman Healthcare Equity L/S

Förvaltare: Henrik Rhenman, Camilla Oxhamre Cruse, Amennai Beyeen, Hugo Schmidt och Kaspar Hållsten

Förvaltat kapital: 6 441 Mkr

Utveckling: I år -17%, 1 år -22%, 3 år +2,7% 5 år 16,53%

Fem största innehaven: Eli Lilly & Co, AstraZeneca Plc, Boston Scientific Corp, Vertex Pharmaceuticals Inc, Glaukos Corp

Förvaltningsavgift: 5,73% (varav förvaltningsavgift 2%)

Kvalitetstecken

Förvaltarens råd till privata investerare är att "ha en mycket diversifierad portfölj och helst förstå den vetenskapliga grunden." Samtidigt menar han att bra vetenskaplig data inte alltid betyder framgång för en specifik studie och försäljningsmässigt. Rhenman-förvaltaren ser det som ett tydligt kvalitetstecken när bolag leds av erfarna personer med djup branschkunskap.

"Vi tenderar att undvika de allra tidigaste faserna. Vi vill helst se någon form av data på människa innan vi går in. Det kan se lovande ut i tidiga djurförsök, men det behöver inte betyda att det fungerar på människa", säger Hållsten.

Varningsflagg

Förvaltaren påpekar också att investerare bör vara vaksamma när bolag begränsar studiedesignen. Det kan både leda till minskad klinisk relevans och att man inte uppnår statistisk signifikans, något som kan leda till både förseningar och ökade kostnader, vilket marknaden sällan uppskattar.

En annan varningsflagg Hållsten ser är om bolag verkar inom ett delsegment med strukturell tillbakagång, alltså där den underliggande marknaden inte längre växer.

"Det är svårt att återuppliva tillväxt där, även med hög innovation", menar förvaltaren.

180 miljarder dollar i förlorade patent årligen

Kortsiktigt ser Kaspar Hållsten osäkerhet i sektorn främst kopplat till det makroekonomiska läget i världen, men han är optimistisk på lite längre sikt. Värderingarna är historiskt låga, och allokerare har ovanligt låg exponering, något som historiskt sett signalerat en vändning, enligt förvaltaren.

"Det är en utbombad sektor. Q2 var det sämsta kvartalet för hälso- och sjukvård relativt marknaden sedan 1993. Men det finns ett stark underliggande behov, hög innovation och en strukturell tillväxt. Jag tror sektorn står inför en vändning, även om det är svårt att säga när", säger förvaltaren.

Samtidigt ser han en potentiell trigger i närtid när många av de stora läkemedelsbolagens patent löper ut. Hållsten menar att fram till 2030 väntas läkemedel till ett årligt försäljningsvärde om 180 miljarder dollar att förlora patent.

"Stora läkemedelsbolag kommer behöva förvärva för att fylla på sina produktportföljer produktportföljer i kombination med intern forskning och utveckling. Det är en viktig drivkraft för sektorn", anser förvaltaren.

 

Fakta

Några patent som löper ut innan 2030

2025

  • Farxiga – $7,8 miljarder
    Bolag: AstraZeneca
  • Eylea – $7,6 miljarder
    Bolag: Regeneron / Bayer

2026

  • Prevnar – $6,0 miljarder
    Bolag: Pfizer
  • Imbruvica – $2,3 miljarder
    Bolag: AbbVie / Johnson & Johnson
  • Xarelto – $2,1 miljarder
    Bolag: Bayer / Johnson & Johnson

2027

  • Eliquis – $17,5 miljarder
    Bolag: Bristol Myers Squibb / Pfizer
  • Trulicity – $2,9 miljarder
    Bolag: Eli Lilly
  • Ibrance – $2,6 miljarder
    Bolag: Pfizer

2028

  • Keytruda – $34,0 miljarder
    Bolag: Merck & Co
  • Ocrevus – $9,3 miljarder
    Bolag: Roche
  • Opdivo – $9,1 miljarder
    Bolag: Bristol Myers Squibb

2029

  • Verzenio – $8,9 miljarder
    Bolag: Eli Lilly
  • Cosentyx – $7,5 miljarder
    Bolag: Novartis

"Risk att bli besviken"

Ett av fondens största innehav är svensk/brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca.

"Det är ett kvalitetsbolag. Mycket tack vare VD:n Pascal Soriot, som varit där sedan 2012. Han har drivit kulturell förändring och gjort kloka, offensiva förvärv. Men hans framtida avgång är förstås en risk", menar Hållsten.

Pascal Soriot är 66 år, men hittills finns inga tecken på att han planerar att lämna sin post.

Astra Zeneca har meddelat att man under det tredje kvartalet ska presentera data för en cancerstudie. Det handlar om läkemedel för icke-småcellig lungcancer. Enligt förvaltaren har det pratats om en försäljningspotential på upp till 10 miljarder dollar.

"Här finns det lite risk att man kan bli besviken såklart om de inte lever upp till överlevnadsdata", menar Hållsten.

Astra Zeneca-aktien är ner omkring 5% i år.

180% avkastning

Ett annat bolag som förvaltaren lyfter fram är Boston Scientific, som precis som Astra Zeneca har en långvarig vd vid rodret.

"När VD:n Mike Mahoney kom in 2012 var det ett problemtyngt bolag. Han har gjort strukturella förvärv, byggt en tydlig strategi och lyft tillväxten från nära noll till över 10 % per år."

Boston Scientific är ett amerikanskt medicintekniskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer innovativa medicinska lösningar. Bolaget är främst verksamt inom hjärt- och kärlsjukvård, ett område som enligt förvaltaren har stark underliggande strukturell tillväxt.

"Boston Scientific är ett framgångsexempel. De har gjort djärva förvärv, varit starka inom intern forskning och följt en tydlig strategi. Medan Astra värderas till cirka 14 gånger nästa års vinst, handlas Boston till 31 gånger vinsten, men väntas också växa med över 10% årligen de kommande fem åren", säger förvaltaren.

Boston Scientific har levererat en imponerande avkastning på cirka 180% de senaste tre åren.

Fondens 5 största innehav

Plats
Bolag
1
Eli Lilly
2
AstraZeneca
3
Boston Scientific Corp
4
Vertex Pharmaceuticals Inc
5
Glaukos Corp

Eli Lilly

Senast

771,71

1 dag %

0,00%

1 dag

1 mån

1 år

AstraZeneca

Senast

1 325,50

1 dag %

−1,27%

Boston Scientific

Senast

103,64

1 dag %

0,00%

Vertex Pharmaceuticals

Senast

459,81

1 dag %

0,00%

Glaukos

Senast

97,70

1 dag %

0,00%
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.