Gustavia startar  miljöteknikfond

Fondbolaget Gustavia startar den 30 april fonden Gustavia Blue Engine. Fonden placerar globalt i företag inom förnybar energi och energibesparande teknologi. Placera Nu välkomnar en fond som satsar på den här typen av bolag, men varnar samtidigt för fondens kostnader, som är alldeles för höga.


4 apr. 2007

Gustavia Blue Engine är en specialfond och har därigenom friare placeringsmöjligheter än en vanlig aktiefond.

"Fonden kommer vara bredare och flexiblare än en vanlig aktiefond", säger förvaltaren Henrik Malmsten. "Vi kommer kunna gå både lång och kort i vår förvaltning och dessutom använda oss av terminer. Allt för att minska risken i fonden", fortsätter han. 

Henrik Malmsten förklarar tankarna bakom att starta fonden så här:

"De senaste åren har det i princip bara funnits en miljöteknikfond, Merrill Lynch New Energy, på den svenska marknaden och den har varit ganska volatil. Det har jag tagit åt mig och jag hoppas att vårt bredare mandat gör att de stora svängningarna kan undvikas", säger han.

I fonden definieras förnybar energi som vind-, vatten- och vågkraft. Men även teknologier som solceller, vätgas och bränsleceller faller in i definitionen. Energibesparande teknologier är, enligt Henrik Malmsten, produkter, tjänster och processer som minskar energiåtgången. Exempel på sådana verksamheter kan vara lagringsteknik för el och styrsystem för lägre energiförbrukning.    

Henrik Malmsten tycker det har varit stort fokus på förnybar energi och att energibesparande tekniker tyvärr kommit i skymundan.

"Datateknik som styr energiåtgången i tillverkning är ett sådant exempel. Vidare är teknik som möjliggör lagring av energi särskilt intressant, men även nanoteknik för förnybar energi och solceller", säger han och tillägger:  

"Nyframtagna mindre vindkraftverk för enskilda hushåll är ytterligare en sektor som jag ser positivt på".

Att fonden har en fast förvaltningsavgift på 1,75 procent är inte så mycket att orda om. Det som får mig att höja på ögonbrynen är den rörliga prestationsbaserade avgiften på 20 procent, när fonden överträffar OMRX-TBILL (statsskuldväxel) plus 3 procentenheter. Det innebär att fonden kan plocka ut sin prestationsbaserade avgift om den ger en avkastning på cirka 6,5 procent.

"Det är inte en helt lätt marknad vi är inne på och med de här avgifterna måste jag få en avkastning på över 8 procent i portföljen innan den rörliga delen börjar tas ut", säger Henrik Malmsten.

"Och dessutom har vi inga inträdes eller säljavgifter", lägger han snabbt till.

Fonden kommer att kunna handlas via Gustavia, men även hos Avanza, Fondmarknaden och E-trade. Men eftersom det rör sig om en specialfond kommer den inte att kunna handlas hos PPM, som inte tillåter specialfonder i sitt utbud.

Jag tycker det är kul att dyker upp en miljöteknikfond på marknaden. För det är ett av fondmarknadens största mysterier att det tidigare i princip bara har funnits Merrill Lynch New Energy att placera i. Men jag tycker fonden är ganska dyr med sin prestationsbaserade avgift och framtiden får utvisa om Henrik Malmsten klarar att "förvalta i kapp" det höga avgiftsuttaget.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.