Börsen i Kuala Lumpur har stigit med 20 procent i år, trots ett fall i mars. Flera av de fonder som investerar i Malaysia har genom att plockat ut russinen ur kakan lyckats bättre än så.
Efter Asienkrisen 1998 införde den malaysiska regeringen en rad finansiella restriktioner för utländska investerare, vilket fick många att lämna landet. Nu är samtliga restriktioner borta och internationella investerare börjar åter igen intressera sig för Malaysia. Regeringen satsar hårt för att föra landets ekonomi till västerländska nivåer och inser vikten av att locka till sig utländskt kapital.
Börsen i KL har tidigare fått kritik för att insynen i bolagen varit för dålig. För att råda bot på det införde regeringen för ett tag sedan ett nytt övervakningsorgan och nya regler. Enligt uppgifter från investerare har det börjat ge resultat.
För tio år sedan handlade det nästan bara om it när Malaysias styrande talade om framtiden. På den tiden lyftes landet fram som en förebild bland andra av den svenska it-kommissionen. En jättelik företagspark, Multimedia Super Corridor, etablerades. Problemet var bara att de styrande tidigare bara satsade på hårdvara och ingen mjukvara. Nu har de ansvariga börjat följa upp de utländska företagens etableringar.
Flera stora amerikanska it-bolag som Intel, Sun och Microsoft har omfattande verksamhet i Malaysia. Även svenska Ericsson är sedan många år en stor aktör i landet. Det finns dessutom långtgående planer på att utveckla samarbetet med grannlandet Singapore. Malaysia har precis som Singapore en stor finansiell sektor, men i stället för att konkurrera med sin granne satsar KL på att attrahera banker från muslimiska länder. Regeringen försöker också förbättra resultaten i de delvis statligt ägda och börsnoterade företagen, bland annat genom bättre management.
En sektor på frammarsch är palmolja. Denna för Malaysia mycket traditionella näring har uppgraderats och ses nu som en mycket viktig del av landets näringsliv. Tre av landets största palmoljeproducenter är under fusion och kommer tillsammans att bilda världens största noterade palmoljeproducent. Även detaljhandel och fastigheter nämns av investerare som heta branscher i Malaysia just nu.
Landet har en demokratiskt vald regering. Den politiska nutidshistorien innehåller dock en något märklig historia. Den tidigare vice premiärministern Anwar Ibrahim dömdes för några år sedan till fängelse för korruption och sodomi men friades senare på den senare åtalspunkten av högsta domstolen.
Malaysias ekonomi har sedan år 2000 vuxit med 6 procent i snitt och låg ungefär på den nivån i fjol. Inflationen är under kontroll och arbetslösheten låg. Befolkningen består framförallt av malajer, kineser och indier som för det mesta samsas bra. Det finns dock ett underliggande missnöje med att malajerna gynnas i olika sammanhang, bland annat vid intagningen till skolor. Elaka tungor säger att malajerna annars aldrig skulle ha en chans att konkurrera mot kineserna.
Plus för att investera i Malaysia:
+ Bra och stabil tillväxt.
+ De tidigare finansiella restriktionerna är borttagna.
+ Ökat intresse bland medborgarna för att investera i aktier.
+ Översynen av de delvis statligt ägda noterade företagen har börjat ge resultat.
+ En tydlig plan för att öka tillväxten i landet.
+ Förbättrad insyn och skötsel av börsen i Kuala Lumpur.
+ Stor exportsektor.
+ Utökat regionalt samarbete.
+ Bra regional placering.
+ Engelsktalande.
+ Stadig och bra BNP-tillväxt, låg inflation och arbetslöshet.
+ Demokrati.
+ Billig arbetskraft.
På minussidan:
- Korruption.
- Viss politisk osäkerhet.
- Exporten riskerar att drabbas av en omfattande nedgång i USA.
- Omfattande statlig styrning.
- Latent konflikt mellan de tre stora befolkningsgrupperna: malajer, kineser och indier.
- En viss inbromsning i ekonomin förväntas i år.
- Varningar för att börsvärderingarna i Kuala Lumpur ser "ansträngda" ut.
- Omfattande byråkrati.