Därför rasar tillväxtmarknaderna

Indienfonderna har fallit med 15 procent sedan årsskiftet. Men Indien är inget undantag. Tillväxtmarknaderna faller över hela världen. Här ser du varför.


1 februari, 2011

Förra årets raketer, Thailand och Indonesien, var de mest köpta fonderna hos Avanza förra året. De exotiska fonderna var förra årets vinnare, med fina uppgångar. Men nu har vinden har vänt.

Både Thailandfonderna och Indonesienfonderna har fallit 11 procent i genomsnitt på bara en månad. Många sparare har upptäckt detta - dessa exotiska fonder är de mest sålda hos både Avanza och Nordnet i januari. Det värsta raset står dock Indien för. Indienfonderna har i genomsnitt rasat med 15 procent, till många sparares förtret.

Förklaringarna till tillväxtmarknadernas fall är flera. Länderna plågas av stigande inflation. Livsmedels- och energipriserna har stigit kraftigt efter dåliga skördar, och i många tillväxtländers konsumentprisindex väger livsmedel tungt. Inflationen har i sin tur lett till en stramare penningpolitik.

Många bedömare trodde att de sista räntehöjningarna i Indien redan var gjorda, men i förra veckan höjde den indiska centralbanken räntan med 25 punkter. Det mottogs inte väl av marknaden.

Samtidigt som inflationen härjar i Indien så faller även den indiska valutan, rupien. Sedan årsskiftet uppgår raset till 10 procent, vilket har satt press på Indienfonderna. Då den svenska kronan samtidigt har stärkts rejält innebär det att raset med svenska ögon motsvarar 15 procent.

Mattias Lundmark på Simplicity, vars Indienfond fallit med just 15 procent sedan årets början, menar att anledningarna till att valutan faller är flera.

"Dels är det så pass turbulent nu att investerare flyr från tillväxtvalutor till säkrare placeringar, vilket pressat kurserna. Dels gick Indien så pass bra förra året att folk nu vill ta hem vinsterna", säger han.

Han menar också att oron för åtstramningar i Kina påverkar i stort sett alla marknader i allmänhet, men de mer osäkra och volatila tillväxtmarknaderna i synnerhet.

Börserna, även i Sverige, har reagerat negativt oavsett stark eller svag statistik från kineserna. Stark statistik har spätt på oron för ökad inflation som i längden bör innebära åtstramningsåtgärder även i Kina, resonerar man.

Stefan Hagman, förvaltare av Handelsbankens Indienfond och Japanfond, menar att det den senaste månaden har skett en förflyttning av pengar bland tillväxtmarknaderna i Asien.

"De marknader som gick bra förra året backar till förmån för länder som Sydkorea och Taiwan, som är mer exportberoende. Dessa börser har börjat året bra", säger Stefan Hagman.

Den klassiska tillväxtmarknaden Latinamerikafonder har också svikit hittills i år. Latinamerikafonderna, där det i särklass största landet är Brasilien, har fallit med i genomsnitt 8 procent under januari. Även här hotar inflationen, och den brasilianska centralbanken höjde nyligen räntan med 50 punkter. Bakgrunden är liksom i Indien stigande livsmedels- och energipriser.

"Fokuset i Brasilien ligger nu på inflationen. Marknaden förväntar sig att centralbanken kommer att höja räntan till 1,25 procent i slutet av året", säger Stefan Hagman.

Vad gäller Brasilien var inte heller förra året särskilt framgångsrikt, vilket enligt FIM:s Brasilienförvaltare Hertta Alava, berodde på två stora nationella händelser. Dels var det presidentval i Brasilien, vilket skapade en viss osäkerhet på marknaderna, och dels gjorde oljejätten Petrobras en rekordemission på svindlande 450 miljarder kronor.

"Det här höll försiktiga investerare borta från Brasilien. Men nu har landet lämnat de här händelserna bakom sig och därför finns förutsättningar att landet kan gå relativt bra i år", säger Hertta Alava.

Förutom matinflation, valutafall och inhemska händelser sätter oroligheterna i Egypten och Tunisien press på samtliga tillväxtmarknader.

"Många investerare är oroliga för att kaoset kan spridas till andra länder som drabbats av stigande matpriser till följd av inflationen eller där mänskliga rättigheter inskränks. Vi har redan sett utflöden från alla tillväxtmarknader."

Det stora undantaget är Ryssland.

"Ryssland får tvärtom draghjälp från oroligheterna i Mellanöstern eftersom investerare världen över är oroliga att Mellanösterns oljeproduktion påverkas. Det har lyft den ryska marknaden", säger Hertta Alava.

Följaktligen har Rysslandsfonder

och Bric-fonder, där Ryssland ingår, inte fallit lika mycket som andra tillväxtmarknadsfonder. Bric-fonderna har i genomsnitt sjunkit med 6 procent på en månad. Ryssland har stigit med 1 procent.

Fidelity Thailand A-Dis-USD

Senast

333,94

1 dag %

−0,53%

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.