Danske Bank har genom förvärv vuxit till en av Nordens största fondförvaltare. I juni i år köpte banken det danska fondbolaget Danske Invest. För två år sedan förvärvades finska Sampo Bank med fondbolaget Mandatum.
Nu byter fondbolaget Danske Fonder, som sorterar under Danske Capital, namn till Danske Invest. Under det varumärket kommer koncernens alla fonder att samlas.
"Alla fonder kommer att heta samma sak i alla länder", säger Danske Capitals VD Mikael Nordberg.
Planerar ni även att slå samman fonder över nationsgränserna?
"Nuvarande lagstiftning tillåter inte sammanslagningar av fonder från olika länder men vi önskar och tror att det kommer att bli möjligt", säger Mikael Nordberg.
Han nämner ett exempel där en sammanslagning vore rimlig.
"Vi har idag två olika Europafonder med exakt samma portfölj och som förvaltas av exakt samma personer men som av historiska skäl är baserade i olika länder."
Nya regler som skulle möjliggöra fusionering av fonder över landsgränser diskuteras just nu inom EU.
Att arbeta under det gemensamma varumärket Danske Invest innebär stordriftsfördelar för Danske Bank.
Betyder det att Danske Invest kommer att sänka avgifterna för spararna?
"Vi har redan såväl billiga indexfonder som aktivt förvaltade fonder med högre förvaltningsavgifter. Men trots att indexfonderna är det bland de billigaste som går att placera i inom ramen för PPM så har de inte attraherat något kapital att tala om."
Mikael Nordbergs slutsats är att det inte finns något större samband mellan efterfrågan och avgiften för fondförvaltningen.
"Jag vill också understryka att priset sätts på en marknad, inte utifrån fondens kostnader, och priserna på den svenska marknaden ligger inte högt i en europeisk jämförelse. Jag tror snarare att vi kommer att använda de resurser som vi frigör till varumärkesbyggande eftersom det, vad vi kan se, har en större positiv effekt. Men det är naturligtvis inte hugget i sten."
Vilka förändringar kommer spararna att märka av?
"En högre synlighet och förtroende för vårt varumärke. Främst genom en bättre support från oss till våra distributörer, de som möter kunden. Vi tror oss också kunna flytta fram vår position på marknaden genom att vi nu vässar vår produktutveckling."
Kan du säga något om Danske Investsframtidsplaner?"Vi har både 130/30 fonder* och en hedgefond som är klar för lansering. Men i nuvarande marknadsklimat avvaktar vi något."
Danske Capital har egen verksamhet i alla nordiska länder. Det förvaltade kapitalet fondkapitalet uppgår till sammanlagt 300 miljarder kronor och marknadsandelen i Norden ligger runt 10 procent.
* I en så kallad 130/30-fond ökar kapitalet som ska satsas på aktier med 30 procent. Det sker med hjälp av så kallade korta positioner, det vill säga spekulation i aktier som förväntas sjunka i värde. Principen är densamma som blankning men fonden måste ha täckning för sina spekulationer, som därför sker med olika finansiella instrument eller med kontanter. I praktiken innebär det dock att fonden kan satsa mer pengar än vad som egentligen finns i portföljen.