Återhämtning i Ryssland

Den ryska börsen steg rejält under mars. En välkommen utveckling för sparare i Rysslandfonder men störst utdelning fick de sparare som investerat direkt i indexbaserade värdepapper med valutasäkring.


2 april, 2009

Det ryska dollarbaserade indexet RTS steg med nästan 30 procent under mars. Som vanligt skiljde sig dock utvecklingen för de ryska indexen åt rejält, då såväl bolagen som viktningen skiljer sig åt. 

MSCI Russia steg under samma period med ungefär 15 procent. Du bör också ha i minnet att bolagen på börsen i Moskva handlas i rubel, de nämnda indexen räknas i dollar och svenskförvaltade Rysslandfonder redovisar i svenska kronor. Den svenska kronan stärktes under mars mot dollarn.

Trots det blev det ändå ett rejält plus för flertalet Rysslandfonder. Allra bäst gick det för SEB Rysslandfond som levererade en avkastning på 17,3 procent under mars. På andra plats hamnade Nordea Rysslandfond med 15,5 procent, enligt siffror från Morningstar.

Sämre gick det för populära East Capital Ryssland som under mars hamnade på drygt 6 procent.

Störst del av den ryska börsuppgången fick dock de sparare som investerat direkt i valutasäkrade värdepapper baserade på indexet RTS.

Open End Certifikat är ett slags värdepapper som närmast kan liknas vid börshandlade indexfonder.  Dessa värdepapper handlas på Stockholmsbörsen certifikatlista och finns i två versioner, med valutasäkring och utan valutasäkring.

Under mars månad gick certifikat med valutasäkring baserade på Kazakstan och Ryssland allra bäst, 32 procent respektive 29 procent. Ryska Open End Certifikat utan valutasäkring stannade på 16 procent.

Open End certifikat ges ut ABN Amro, som numera ägs av Royal Bank of Scottland.

Dessa certifikat saknar till skillnad från de flesta andra indexcertifikat en fastställd löptid. Det innebär att du kan behålla dem eller sälja när du vill, vilket ökar likheten med en börshandlad indexfond. Likviditeten är garanterad av utgivaren.

När du köper certifikaten betalar du vanligt aktiecourtage. Dessutom tar ABN Amro ut en spread mellan köp och säljkurs. För vissa certifikat utgår även en förvaltningskostnad som dagligen dras från kursen.  

Är certifikaten valutasäkrad betalar du en extra avgift som också dras dagligen, den ligger normalt på mellan 1 och 2 procent räknat per år men har den senaste tiden stigit till drygt 5 procent till följd av de volatila valutakurser.

Rysslandcertifikaten utan valutasäkring har ingen förvaltningsavgift.

Om du köper Rysslandfonder slipper courtage och avgifterna till ABN Amro, men du betalar i regel en ganska hög förvaltningsavgift. SEB tar ut en förvaltningsavgift på 2,5 procent. Nordeas förvaltningsavgift är 1,85 procent av kapitalet.

Ämnen i artikeln

Nordea Rysslandsfond

Senast

134,17

1 dag %

22,56%

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

6,23%

Senast

2 311,34

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.