Svenska tigrar slår tillväxtmarknader

Anta att du vill investera i tillväxtmarknader. Ska du då köpa tillväxtmarknadsfonder, eller svenska aktier med stor export till dessa marknader? Tittar man på historisk avkastning är svaret tydligt.


18 april, 2011

På senare tid har det förespråkats att bästa sättet att ta tillvara tillväxtmarknadernas ekonomiska utveckling är att investera i västerländska bolag med stor exponering mot emerging markets.

Argumentet vilar bland annat på att genomlysningen av västerländska bolag är bättre än bolag i exempelvis Kina eller Indien. Varför ta risken att investera i ett indiskt verkstadsbolag med tveksam redovisningskultur när du kan köpa Atlas Copco, ett pålitligt svenskt helyllebolag med betydande försäljning på tillväxtmarknader?, lyder argumentationen.

Andra menar däremot att för att fullt ut ta del av tillväxten på emerging markets krävs att man är på plats och verkligen investerar i de lokala bolagen i Ryssland, Indonesien, Vietnam etc.

Vilken investeringsstrategi ger då bäst avkastning? Som vanligt beror det på - när och vad du mäter.

Finacial Times jämförde utvecklingen mellan FTSE emerging markets-index och FTSE multinational-index, vars bolag har mer än 30 % av avsättning utanför hemmamarknaden.

Om mätperioden börjar i januari 2009 är korrelationen stor mellan de två. Om jämförelsen däremot startar från januari 2000 blir resultatet ett helt annat. Full exponering mot tillväxtmarknader hade inneburit att investeringen hade avkastat närmare 250 procent under 11 år. Om du istället hade investerat i multinationella bolag med säte i väst hade investeringen gett 30 procent.

Några slutsatser:

- Skillnaden i avkastning kan delvis förklaras med att multinationella bolag endast har en del av sin omsättning på snabbväxande marknader. De får därmed inte samma exponering mot den ekonomiska tillväxten som lokala bolag på tillväxtmarknader.

- När du investerar i tillväxtmarknader köper du även en valutaexponering. Valutan i länder med hög tillväxt tenderar att stiga i värde

Tillväxtmarknader har dock historiskt varit mer volatila än västerländska marknader. Detta kan delvis förklaras med att utländskt kapital spelar en dominerande roll på mindre marknader.

I goda tider strömmar kapitalet in från bland annat globala emerging markets-fonder, vars kunder gärna satsar pengar på gårdagens vinnare. På börser med begränsad handelsvolym kan detta relativt snabbt leda till värderingar som är svåra att försvara.

Även Stockholmsbörsen skulle kunna tillhöra en denna kategori, en så kallad högbetabörs. När tidvattnet vänder kan det gå snabbt utför, därför är tajming och långsiktighet extra viktigt vid investeringar i emerging markets.

Om vi nu gör om samma övning, men istället jämför utvecklingen med några svenska internationella bolag blir resultatet entydigt. Under mätperioden 1 januari 2000 till den 12 april 2011 steg SKF med 450 procent, Sandvik med 237 procent och Atlas Copco med hela 507 procent. Under samma period steg MSCI Emerging Market Index (i svenska kronor) med 232 procent.

Under den kortare mätperioden från första januari 2009 till den 12 april 2011 steg MSCI EM med 60 procent medan SKF steg med 232 procent, Sandvik med 240 procent och Atlas Copco med 242 procent.

Utvecklingen för de svenska bolagen, framförallt de senaste åren, pekar på hur väl de har lyckats positionera sig på tillväxtmarknader. Och att du som småsparare gör rätt i att ha behålla en del av ditt sparande i svenska exportinriktade bolag - svenska tigrar på språng.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.