Se upp för förvirrande fondnamn

Oftast väljer vi sparare fonder efter deras namn, till exempel en Nordenfond när vi tror på Norden. Då förväntar vi oss också att pengarna ska placeras på de nordiska aktiemarknaderna. I de flesta fallen stämmer det, men inte alltid. Många fonder har namn som förvirrar. Därför är det viktigt att se efter hur fonden verkligen placerar, innan du bestämmer dig.


11 juli 2007

I dag kan en svensk fondsparare välja mellan över 4 000 fondalternativ. Och fler blir det. Förutom att många utländska fondbolag etablerar sig i Sverige, utökar också de svenska fondbolagen sina sortiment. Antalet fonder är betydligt fler än aktierna på de olika börslistorna.

Att välja fond genom att låta slumpen avgöra är ingen bra idé. Som tur är använder sig inte fondspararna av den metoden. De flesta väljer fonder utifrån vilka marknader de tror mest på. De investerar i en Latinamerikafond när de tror på den regionen och en läkemedelsfond när de bedömer att den branschen har en lovande framtid.

Det är också den rätta vägen att gå. Valet av region, land eller bransch är många gånger viktigare än valet av enskilda fonder. De flesta fonder följer sina jämförelseindex väldigt väl. Går det bra för de europeiska börserna som helhet, går det också bra för europeiska aktiefonder.

Men för att resultatet ska bli som man hoppas måste fonderna placera så som spararen förväntar sig. För det mesta placerar fonderna som de heter, Europafonder i europeiska aktier, läkemedelsfonder i läkemedelsaktier och så vidare. Ibland måste man dock läsa på för att veta vad man köper. Det gäller bland annat Skagen Kon-Tiki, Gustavia Blue Engine (hade inte Green Engine varit bättre?) och FIM Forte. Men det lär man sig ganska snabbt.

Värre är det med fonder som heter en sak men som placerar på annat sätt. Den som till exempel vill sprida sina risker och investera globalt väljer sannolikt en global aktiefond. Skulle valet falla på Lehman Brothers Global Value blir spararen säkert en smula förvånad när hon upptäcker att fonden placerar till 80 procent i USA.

Ibland blir man också orolig för fondbolagens geografikunskaper. De som har gått igenom grundskolan vet att Skandinavien utgörs av Sverige, Norge och Danmark. Finland ligger absolut inte i Skandinavien. Man förvånas därför över det Carlson Scandinavia placerar cirka 20 procent i Finland. I Norden däremot ingår alla de fyra länderna, plus Island.

När vi ändå är inne på Norden kan jag berätta att de som sparar i Fondita Nordic Micro Cap inte ska tro att de får någon god spridning mellan de nordiska länderna. Vid utgången av mars i år var nämligen endast 1,75 procent av fondens tillgångar placerade i Danmark.

Sedan 2002, då stora delar av Europa införde en gemensam valuta, också en hel del Euro- eller EMU-fonder tillkommit. Tanken är att de bara ska placera i länder som är med i valutaunionen. Men det verkar inte Fidelity ta någon hänsyn till. Deras Euro Blue Chip ska investera i länder som är med, eller är på väg att gå med, i EMU. Men fonden har drygt 8 procent av sina tillgångar i länder utanför euroområdet, så som Schweiz, Danmark, Sverige och Storbritannien.

SKAGEN Kon-Tiki

Senast

1 143,80

1 dag %

−0,44%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.