Fondalternativen på den svenska markanden har blivit fler de senaste åren. Tidigare kunde fondspararna i princip bara välja mellan aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Men i takt med att finansmarknaderna utvecklas har också fondbolagen utvecklat sina produktportföljer. Idag finns det fonder som dels investerar i olika spännande länder, dels de som använder många olika sorters finansiella instrument och tillångsklasser, så som derivat och råvaror.
Det breda fondutbudet har både för- och nackdelar. Till nackdelarna hör att det är svårare att få sig en bra överblick av vad som finns, och det är inte heller alla som uppskattar den stora valfriheten.
Dock överväger fördelarna nackdelarna med råge. Idag finns det möjligheter att placera i fonder som stiger i värde när börsen går ned. Det finns också fonder på mindre marknader som inte alltid följer de stora börsernas trender.
De senaste tre månaderna sticker aktiefonder om placerar i, till exempel Thailand, Indonesien och Malaysia ut och har gått mot strömmen. Medan breda aktiefonder som placerar globalt och i Europa har backat med över 7,5 respektive 10 procent i genomsnitt, har fonder som placerar i dessa mindre, och mer exotiska länder stigit med 5, 7 respektive 9 procent. Det trots att det stora asiatiska landet, Kina, har gått väldigt dåligt. I genomsnitt har Kinafonderna förlorat nästan 15 procent i värde de senaste tre månaderna.
Andra framgångsrika fondkategorier är guld- och råvaruderivatfonder. Guldfonderna har stigit med mellan cirka 5 och 10 procent de senaste tre månaderna. Med en genomsnittlig uppgång på cirka 10 procent distanserar sig råvaruderivatfonderna från de traditionella aktiefonderna.