De svänger om småbolagen. Förra året föll MSCI:s breda tillväxtmarknadsindex med drygt 16 procent. Samtidigt tappade småbolagsfonderna som investerar på tillväxtmarknaderna cirka 25 procent. Året innan steg småbolagsfonderna med knappt 30 procent, vilket var mer än dubbelt så mycket som det breda tillväxtmarknadsindexet. Med det vill placera.nu säga att risken är högre i småbolagsfonderna.
Men det kan vara läge att välja de mer riskfyllda småbolagsfonderna idag. Börserna är nedtryckta men riskviljan har börjat återvända hos investerarna, som tycker sig se ett ljus i tunneln. Denna gång kanske det inte är tåget utan himlen på andra sidan.
Greklandsoron är inte lika påtaglig längre och storbolagen presenterar rapporter utan större besvikelser kan riskviljan mycket väl fortsätta. I slutet av februari kan också Europa se fram emot ett nytt stort åtgärdspaket från den europeiska centralbanken på drygt 1 000 miljarder euro. Det ser med andra ord ganska ljust ut den närmaste tiden, även om mycket av de stora problemen ännu inte är lösta.
Börsen har reagerat positivt och kurserna har stigit. I år har världsindex stigit med cirka 5 procent. Men tillväxtmarknaderna, som ligger tidigt i börscykeln, har stigit 10 procent. Småbolagsfonderna ligger tidigt bland de tidiga, och har stigit ytterligare ett par tre procent.
Fortsätter den optimismen kan småbolagsfonderna fortsätta att gå bättre än breda tillväxtmarknadsfonder. Utbudet är mer begränsat när det gäller småbolagsfonder på tillväxtmarknaderna. På Morningstar finns det fem stycken, varav fyra finns på Avanza plattform.
När vi analyserar fondernas avkastning och risk framkommer en given vinnare, Danske Invest Global Emerging Small Cap A. Danske Invest har, sedan 2005, lagt ut förvaltningen av på det skotska bolaget Aberdeen. Devan Kaloo står som ansvarig för förvaltningen, men fonden är teamförvaltad, och Devan Kaloo är ansvarig för tillväxtmarknadsteamet på Aberdeen.
Fondens genomsnittliga årliga avkastning de senaste tre åren uppgår till knappt 30 procent. Vilket är bättre än de andra fonderna och index. Samtidig har Devan Kaloo lyckats hålla risken nere, mätt som standardavvikelse uppgår den till 19 procent.
Det beror till stor del på att fonden lyckades väldigt väl under 2010 då den steg med knappt 40 procent, vilket var dubbelt så bra som index. Men framför allt därför att klarade 2011 väldigt bra. Då tappade fonden bara 15 procent i värde, vilket var 10 procentenheter bättre än index.
Ingen av de andra fonderna klarade av det, förutom Aberdeens egen fond, Aberdeen Global Emerging Markets Small Companies. Men den har inte riktigt lanserats mot svenska småsparare ännu, men den är på gång.
Dock kostar den lite mer i avgift än Danske Invests, 1,75 procent per år jämfört med Danske Invests 1,6 procent. Båda två håller sig därmed i det lägre skiktet när det gäller avgiften. Ytterligare en skillnad är att Danske Invest tillämpar ett SRI-regelverk i sin förvaltning.
SRI står för socially responsible investments och innebär kapitalet inte placeras i företag som bryter mot internationella normer för mänskliga rättigheter, vapen, arbetsförhållanden, miljö och anti-korruption.