Nästan en halv miljon svenskar har investerat drygt 7 miljarder kronor i breda aktiefonder som investerar i hela Europa. Som så ofta väljer svenskarna inte alltid de bästa fonderna, utan satsar hellre på välkända namn.
Ett exempel: Inte fler än 34 personer har hittat till Crédit Suisse Equity Style Invest Europe. Tillsammans har de investerat drygt 300 000 kronor. Det tycker jag är alldeles för lite för en fond av den kalibern. Av Morningstar belönas den med en fyra i rating. Hittills i år har förvaltaren, Martin Schlatter, gett sina sparare en värdetillväxt på drygt 10 procent. Även om det i linje med genomsnittet, har Martin Schlatter uppvisat en god historisk avkastning. Det senaste året och de senaste tre åren har avkastningen varit bättre än genomsnittet till en lägre risk.
En annan doldis är Franklin Mutual European Fund. Trots enastående avkastning har fonden inte lockat fler än knappt 2 500 sparare med knappt 50 miljoner kronor i PPM. Fler svenskar borde attraheras att välja den fonden i PPM eller för annat fondsparande. Sedan i början av 2005 har Philippe Brugère-Trélat ansvarat för förvaltningen. De senaste tre åren har avkastningen legat på drygt 75 procent, vilket är lite bättre än genomsnittet.
Men vad som utmärker fonden är att risken, 7,6 i volatilitet, har varit betydligt lägre än genomsnittet som ligger på 9,2. En så god riskjusterad avkastningen belönar Morningstar med en femstjärnig rating. Det senaste året ligger också avkastningen över snittet. Den goda avkastningen ser ut att hålla i sig. Hittills i år har fonden stigit med knappt 13,5 procent, vilket placerar den bland topp fyra fonder.
En tredje bortglömd guldklimp är Mir Europe Quality Growth Fund. Den förvaltas av den schweiziska banken Mirabaud och har uppvisat en förträfflig värdetillväxt de senaste åren. Hittills i år ligger uppgången på drygt 16 procent. Det är 6 procentenheter bättre än snittet. En avkastning på över 32 procent det senaste året placerar den också i absoluta toppen. De senaste tre åren har fonden stigit med över 90 procent, vilket är 16 procentenheter bättre än snittet. Det enda negativa är att risken på drygt 11 procent i volatilitet de senaste tre åren är högre än genomsnittet som ligger på drygt 9 procent. Jag anser att den lite högre risken väl kompenseras av den högre avkastningen. Det gör även Morningstar som belönar fonden med fem stjärnor i sin rating.
Trots det är det inte så många fondsparare i PPM som har hittat till Mir Europe Quality Growth Fund. I slutet av april var det inte fler än 165 personer som hade valt den. Tillsammans hade de drygt 2 miljoner kronor investerat i den. Jag anser att den goda avkastningen motiverar ett större ansvar bland Sveriges PPM-sparare.
Det finns också många mediokra fonder har fått ett omotiverat stort förtroende av Sveriges PPM-sparare. Nordea Europafond är en sådan. Fonden hade sina glansdagar i början av 2000-talet då Peter Van Berlekom ansvarade för förvaltningen. Men sedan han slutade i början av 2004 har resultatet försämrats. De senaste tre åren har risken varit högre än genomsnittet, 9,5 jämfört med 9,2 procents volatilitet. Samtidigt har avkastningen varit lägre, 61 procent jämfört 74 procent. Även det senaste året har Nordea Europafond presterat under genomsnittet, 25 procent mot 27 procent för medelfonden.
Det mediokra resultatet till trots så har Nordea attraherat drygt 70 000 sparare. Totalt har de investerat drygt 1 miljard kronor i fonden. Även om ett så stort kapital ger en ansenlig rabatt i PPM, förvaltningsarvodet ligger på 0,6 procent mot det normala 1,5 procent, så är sannolikheten stora att pensionen blir högre i andra fonder.
Folksam har sålt sin förvaltning till Swedbank Robur, så framöver kommer resultatet att mer likna Roburs Europafonder. Varken Folksam eller Swedbank Roburs Europafonder utmärker sig när det gäller avkastning. Av Morningstar får både Swedbank Robur Europafond MEGA och Folksams Aktiefond Europa betyg 3. Även om Swedbank Robur har varit lite bättre än Folksam, är resultatet inget att skriva hem om. Likväl har fondbolagens starka varumärken attraherat väldigt många sparare. Totalt har drygt 160 000 svenskar investerat drygt 2,3 miljarder kronor i de två fonderna. Dessa skulle sannolikt få sina PPM-konton att växa bättre om de byter ut hela eller delar av sina innehav.