Den bästa fondplaceringen den senaste månaden har varit guldfonder. De har stigit cirka 35 procent. Samtidigt har aktiemarknaderna kastats mellan hopp och förtvivlan och ligger på plus 3 procent.
Fonden SGAM Equity Goldmines har stigit med över 41 procent den senaste månaden. Fonden investerar i gruvföretag inom guld och andra ädla mineraler, och består huvudsakligen av nordamerikanska stora och medelstora företag. Fondens tre största innehav är det kanadensiska bolaget, Goldcorp, det amerikanska företaget Newmont Mining och det australiensiska bolaget Newcrest Mining. Alla tre står för cirka 10 procent vardera av fondens innehav.
Blackrock World Gold är upp med över 30 procent under samma period. Fonden investerar i företag verksamma inom guldutvinning. Fonden kan även investera i andra metall- och gruvrelaterade aktier. Newcrest Mining är fondens största innehav och utgör knappt 9 procent av fondens kapital. Det kanadensiska bolaget, Barrick Goldcorp, är det näst största innehavet på drygt 7 procent. Kinross Gold Corp, även det kanadensiskt, är fondens tredje största innehav med 6 procent.
Guldpriset har åkt berg-och-dalbana under året. Som högst fick man betala över 1 000 dollar per uns (cirka 27 gram) i mitten av mars tidigare i år. Men sedan har priset fallit ordentligt, som lägst fick man betala 710 dollar kring den 20 oktober. Det är ett fall med 30 procent. Även om aktiemarknaden har fallit mer sedan toppen har utvecklingen för guldpriset har varit betydligt slagigare.
Intresset för guldinvesteringar har ökat kraftigt det senaste året. Drivkraften har framför allt varit det stigande guldpriset. Guldpriset var så lågt som 260 dollar per uns i början av 2000-talet. Sedan har det gått stadigt uppåt. Under 2007 steg det med 30 procent, samtidig som världens börser bara steg med 3,5 procent. När börserna fortsatte ned under 2008 fortsatte guldpriset upp.
Guldet har också setts som en säker investering när börserna går ned i källaren. Men den kanske viktigaste anledningen är att guld anses, och har ansetts, som ett skydd mot inflation. Och innan konjunkturen dök sågs just inflationen som ett av de största hoten. Den senaste tiden har dock inflationsrisken minskat markant.
Men den senaste tidens prisuppgång för guldet kan vara inflationsbetingat. Regeringar runt om i värden sänker sina räntor, vilket är påverkar guldpriset positivt. Men räntesänkningarna räcker inte för att vända konjunkturen, utan regeringarna pumpar också ut tusentals miljarder i olika stödpaket. Risken är stor att det leder till högre inflation framöver, och kan också vara en anledning till stigande guldpris.
Guldpriset tenderar också att stiga när den amerikanska dollarn försvagas och är en förklaring till att gulpriset steg så mycket under 2006 och 2007. Men uppgången från mitten av oktober i år kan inte förklaras med fallande dollar, då dollarn tvärtom har stärkts.
Handelsbanken ser försiktigt på guldpriset framöver, och tror att det finns risk för att det kommer ned:
"Vi har sett tendenser till att banker vill se säkrare intäktsflöden från gruvbolagen, vilket kan innebära att de säljer mer guld på termin framöver. Det kommer att leda till ett ökat utbud samtidigt som vi inte tror att efterfrågan kommer att öka lika mycket", säger Torbjörn Iwarsson, ansvarig för råvaruhandel på Handelsbanken.