Inför rapportperioden skrev vi en analys om att utdelningarna i bolagen är i fara. Läs den här. Istället för att skifta ut överskottskapital till aktieägarna skulle många bolag behöva ta in kapital genom nyemissioner. Det visade sig stämma.
Av bolagen på OMXS30 (de 30 mest omsatta aktierna på börsen) har 24 hunnit rapportera boksluten. 14 av dessa minskade utdelningsnivån för räkenskapsåret 2008 jämfört med året innan och två av dem, Electrolux och SEB, slopade utdelningen helt. Så två av tre bolag har dragit ner utdelningen.
Av resterande åtta bolag var det sex stycken som bibehöll utdelningen från fjolåret. Majoriteten av dessa var verkstadsbolag; Atlas Copco, Alfa Laval, Assa Abloy samt ABB. De övriga två var Teliasonera samt Astrazeneca, bolag med konjunkturstabila intäkter och låg skuldsättningsgrad.
Teleoperatören Tele2 och klädjätten Hennes & Mauritz var de enda bolag som faktiskt höjde utdelningen. I Tele2:s fall har vi upprepade gånger skrivit om den överkapitaliserade balansräkningen som skapats via god kassaflöde och avyttringar av förlustverksamheter runt om i Europa. Istället för att bunkra kapital valde man att skifta ut överskottet till aktieägarna, vilket fick aktien att röra sig uppåt från 65 kronors-nivån till nuvarande 77 kronor.
H&M har å andra sidan länge varit en pålitlig utdelningsmaskin trots att mycket resurser satsas på expansion till nya marknader. Utdelningen låg i linje med förväntningarna och H&M placerar sig i mitten på listan med en direktavkastning på 4,6 procent på rådande kursnivå.
Direktavkastning är ett mått på utdelningens storlek i förhållande till börskursen. Genomsnittet på direktavkastningen, räknat på aktiekurserna vid lunchtid på fredagen, ligger omkring 4,5 procent för de bolag som hittills rapporterat. Det är attraktivt givet det historiskt låga ränteläget och framförallt jämfört med vad man får för ränta på sparkontot.