Carnegie Global Quality Small Cap A
Carnegie Global Quality Small Cap ökade 1,12 procent i september - industrisektorn bidrog positivt (Finwire)

2024-10-11 15:12

Fonden Carnegie Global Quality Small Cap A SEK steg 1,12 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,68 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Simon Reinius och Emanuel Furubo.

Inledningsvis skriver förvaltarna att september precis som augusti inledde månaden med börsfall på grund av oro för ekonomin. Börsfallet följdes sedan av uppgång för att avsluta månaden på ny högsta-notering.

Under månaden sänkte Fed styrräntan med 50 punkter, samtidigt som centralbanken signalerade en mer expansiv penningpolitik. På valutamarknaden försvagades dollarn med en procent mot den svenska kronan, enligt förvaltarna.

Kina förklaras mot slutet av månaden ha presenterat stimulanspaket för att vända den vikande inhemska fastighetsmarknaden och boosta ekonomin.

"Det här ledde till starka uppgångar för bolag med koppling till kinesisk konsumtion: fondens innehav i lyxmärket Moncler var upp med tretton procent under månadens sista vecka och Carl Zeiss Meditec, som gör en viss typ av ögonbehandlingar med stor exponering mot Kina, gick upp lika mycket. I fallet Moncler berodde en del av uppgången på att världens största lyxbolag, LVMH, investerat i bolaget. En kvalitetsstämpel som också ökar på rykten om att Moncler kan bli uppköpt."

Vidare utvecklades småbolag ungefär lika bra som större bolag i september. Räknat i kronor har småbolagen utvecklats fyra procentenheter bättre än storbolagen de tre senaste månaderna, men ligger fortfarande efter sedan årsskiftet enligt förvaltarna.

Vad gäller fondens avkastning kom det bästa bidraget från industrisektorn där alla innehav utvecklades positivt. Inom sektorn var Comfort systems det bästa innehavet.

"Kontraktstillverkaren Jabil gick också bra under månaden med en uppgång på sju procent efter en kvartalsrapport där bolaget slog konsensusestimaten och en guidance för nästa kvartal som också överträffade förväntningarna", skriver förvaltarna avslutningsvis.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Ipsen, Allegion och Euronext med portföljvikter om 5,4, 5,2 respektive 4,7 procent. Fonden hade samtidigt störst exponering mot teknik, industri och hälsovård.

Den geografiska exponeringen bestod till 44,7 procent av innehav i USA, följt av Storbritannien och Frankrike som uppgick till 8,5 respektive 7,1 procent.

Carnegie Global Quality Small Cap A SEK, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,12
Fond i år, förändring i procent 7,68

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie Global Qualit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -