Carnegie Spin-Off ökade 2,43 procent i september - SKF annonserade Spinoff (Finwire)

2024-10-11 16:47

Fonden Carnegie Spin-Off steg 2,43 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 21,97 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Simon Blecher, Mattias Montgomery och Isak Lenholm.

"Under september månad ökade Stockholmsbörsen 1,4 procent vilket var över Finlands 1,3 procent, Norges -1,6 procent och Danmark -10,0 procent", inleder förvaltarna.

Vad gäller fondens innehav var det Kalmar som utvecklades bäst procentuellt. Bäst bidrag till avkastningen kom istället från Kalmars moderbolag, Cargotec, där man har en större position.

Vidare tar man upp SKF, som under månaden annonserade att man initierar en separation av fordonsverksamheten med målsättning att särnotera. Detta tror förvaltarna kan leda till värdeskapande i framförallt moderbolaget utan fordonsexponering.

"Helst av allt skulle vi vilja se en avyttring av fordonsverksamheten och att SKF gjorde återköp. Men det kommer dröja. Även om en intern separationsprocess redan pågått, i alla fall har bolaget tagit nya investeringar som om fordonsverksamheten ska skiljas, planeras avknoppningen ske först 2026", skriver förvaltarna avslutningsvis.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Millicom, NCC och Essity med exponeringar om 5,8, 4,9 respektive 4,9 procent.

Gällande fondens sektorexponering var industri den största, följt av teknik och finans.

Fonden hade störst geografisk exponering mot Sverige med 65,0 procent av allokerat kapital, följt av Finland och USA med 13,4 respektive 6,3 procent.

Carnegie Spin-Off, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,43
Fond i år, förändring i procent 21,97

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -