Carnegie Micro Cap minskade 1,60 procent i september - sämre utveckling för kontraktstillverkare (Finwire)

2024-10-11 16:50

Fonden Carnegie Micro Cap minskade 1,60 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,82 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Viktor Henriksson.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att september karaktäriserades av konjunkturoro och vinstvarningar, vilket ledde till en minskad riskvilja som framförallt påverkade mikro-bolag.

En sektor som drabbades av vinstvarningar var biltillverkare, däribland BMW och Volkswagen. Innehavet Bulten, som är en underleverantör till sektorn, förklaras ha påverkats negativt.

"Bilförsäljningen har historiskt varit volatil i det korta perspektivet men brukar ha en ganska jämn utveckling i ett lite längre perspektiv. Vi förstår och delar oron i det korta perspektivet men är inte allt för oroade i ett längre perspektiv. Bolaget har en intern lönsamhetsförbättringsresa att göra, vilket vi tror kan fortsätta trots en kärvare omvärld, och därtill är aktien lågt värderad", kommenterar förvaltarna

Även kontraktstillverkare hade ett svagt september, med vinstvarningar från Kitron och Note. Oron som uppstod påverkade som följd portföljbolaget AQ Group, enligt förvaltarna. Rent principiellt anses kontraktstillverkare leva farligt i konjunkturinbromsningar, även om det finns stora skillnader mellan olika företag i gruppen.

"AQ Group har en fantastisk historik av organisk tillväxt kombinerad med förvärv och bolaget har alltid varit lönsamt, även i kärva tider. De har stora stabila kunder och är i till stor del involverade i produktutveckling. Självklart är de inte opåverkade av en konjunkturinbromsning, men med stor sannolikhet klarar de sig bättre än många konkurrenter."

Samtidigt menar man att AQ har en aktiv förvärvsagenda som kan gynnas lite av ett bistrare klimat, varför förvaltarna uttrycker sitt förtroende för bolaget såvida konjunkturinbromsningen inte blir allt för djup och utdragen.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var TF Bank, New Wave och AQ Group med vikter om 10,6, 7,0 respektive 6,0 procent. Största sektorer var samtidigt industri, sällanköpsvaror och teknik.

Carnegie Micro Cap, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,60
Fond i år, förändring i procent 15,82

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -