Brummer Multi-Strategy
Brummer Multi-Strategy ökade 1,3 procent i september – lång/kort-aktie bidrog mest positivt (Finwire)

2024-10-08 13:40

Fonden Brummer Multi-Strategy steg 1,3 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Patrik Brummer och Kerim Celebi.

Inledningsvis skriver förvaltarna att marknaderna fortsatt uppåt under månaden när monetära och finanspolitiska åtgärder genomfördes på olika håll i världen. Samtidigt inleddes månaden med ett fall på marknaderna till följd av recessionsoro i USA som kom ur svagare arbetsmarknadssiffror än väntat.

"Detta visade sig dock vara kortvarigt, då flertalet index snabbt återhämtade sig i takt med ECB:s räntesänkning och i väntan på att Fed skulle tillkännage sitt räntebeslut. Den brantare än förväntade sänkningen på 50 punkter ledde till en uppgång på de amerikanska aktiemarknaderna, då sänkningen ses som början på slutet av högränteklimatet", skriver förvaltarna.

Med Storbritannien som undantag, avslutade de västerländska marknaderna månaden positivt. Samtidigt stängde japanska Nikkei 225 relativt oförändrad, medan Hang Seng och Shanghais komposit-index rusade efter att Kina presenterat planer för det största stimulanspaketet sedan pandemin.

Europeiska räntor sjönk efter ECB:s räntesänkning och inflationssiffror lägre än väntat i euroområdet. De amerikanska obligationsräntorna sjönk vid månadens början, för att sedan stiga igen efter signaler om mindre räntesänkningar än väntat vid kommande Fed-möten.

Under månaden bidrog fondens trendföljande strategier positivt. Samtidigt utraderade förluster inom råvaror vinsterna inom räntor, aktieindex och valutor på utvecklade marknader. På alternativa marknader bidrog räntor, krediter och valutor, men även det togs ut av förluster inom råvaror och energi.

Det tilläggs att strategierna inom lång/kort-aktie bidrog mest positivt till avkastningen. Alfaintjäningen var stark i alla undersektorer utom kapitalvaror och halvledare i amerikanska TMT-sektorn.

Under månaden tyngde positionerna inom sjukvård, samtidigt som det inom europeisk finans fanns stabil alfa att hämta från lång- och kortboken i bank- och försäkringssektorer.

Vid månadsskiftet låg allokeringen mot lång/kort-aktie på 71 procent, systematisk trend på 21 procent och systematisk makro på 8 procent.

Brummer Multi-Strategy, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,3
Fond i år, förändring i procent 3,0

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Brummer Multi-Strategy - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -