PriorNilsson Idea
PriorNilsson Idea ökade 0,65 procent i september - ökat i SEB och Castellum (Finwire)

2024-10-08 16:21

Fonden PriorNilsson Idea steg 0,65 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 10,98 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att september, som ofta präglas av oro historiskt sett, överraskade genom att avsluta positivt med en uppgång om cirka 1 procent.

Förvaltarna framhåller att de tidigare, utifrån samtal med olika bolag, såg skäl att justera ner vinstprognoserna för 2024 och 2025. Nu ser de att liknande nedjusteringar börjar dyka upp från analytiker. De betonar dock fortsatt försiktighet kring huruvida dessa justeringar kommer att vara tillräckliga när rapporterna för det tredje kvartalet börjar publiceras.

Förvaltarna noterade att inflationsdata fortsatt stödjer räntesänkningar, vilket blev tydligt under september, och att centralbanker världen över signalerar att denna trend kommer att fortsätta.

“En viktig utveckling att notera är de vinstvarningar som nu kommer från bilsektorn, vilket vi tidigare varnat för, särskilt från tre stora tyska tillverkare. Det tyska näringsklimatet förblir svagt, och de senaste stimulanserna från Kina understryker att även de kämpar med låg tillväxt.”

Förvaltarna uttryckte oro över att de negativa tillväxtsiffrorna, tillsammans med de fallande räntorna, är ett varningstecken. De påpekade att det fortfarande är osäkert om vi kommer att få en "mjuklandning" i den globala ekonomin. Även om det scenariot vore positivt, betonade de att risken för en svagare utveckling på kort sikt är större.

Fonden har under månaden ökat exponeringen mot finansbolag och samtidigt minskat exponeringen mot industribolag.

På bolagsnivå har man under september ökat i SEB och Castellum. Man har samtidigt minskat innehaven i Traton och AAK, samt sålt innehaven i Resurs Bank och Idun.

Nettoexponeringen mot aktier per sista september låg på 52,3 procent.

Främsta bidragsgivarna under månaden var Atlas Copco, Alfa Laval, Nibe, Creades och Balder.

Största innehaven i fonden var Atlas Copco, Alfa Laval och Novo Nordisk med vikter om 9,2, 6,6 respektive 6,1 procent.

PriorNilsson Idea, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,65
Index MM, förändring i procent 10,98

Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

PriorNilsson Idea - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -