NEW YORK
STARKT AVSLUT GAV STÄNGNING UPPÅT, S&P 500 +0,4% (Direkt)

2024-09-30 22:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börserna bjöd på små rörelser under större delen av måndagen, men vände upp mot slutet av handelsdagen och avslutade handeln i positivt territorium.

Vid stängning hade breda S&P 500 klättrat 0,4 procent till 5.762, motsvarande en uppgång i samma storlek räknat från Stockholmsbörsens stängning. Samtidigt lyfte tekniktunga Nasdaq Composite 0,4 procent till 18.189, medan Dow Jones industriindex befann sig precis ovanför nollstrecket vid 42.330.

I ett tal vid National Association for Business Economics uppgav Fed-chefen Jerome Powell att den amerikanska ekonomin förblir stark och att han ser bevis på att inflationen fortsätter att avta.

Han betonade samtidigt att Feds senaste räntesänkning, med 50 punkter, inte ska tolkas som att kommande åtgärder kommer att vara lika aggressiva.

"Framöver, om ekonomin utvecklas ungefär som förväntat, kommer politiken med tiden att röra sig mot en mer neutral hållning. Men vi är inte på någon förutbestämd bana. Riskerna är tvåsidiga, och vi kommer att fortsätta att fatta våra beslut möte för möte", sade han.

Apple toppade Dow Jones-index, upp 2,3 procent. Enligt CNBC har analytiker vid amerikanska storbanker sett positiva data kopplat till Apples försäljning av Iphone 16.

Nvidia, som under året kommit att styra börssentimentet i en allt större utsträckning, var ned under stora delar av handelsdagen men vände upp och avslutade oförändrat. Enligt Bloomberg News har Kina uppmanat lokala kinesiska företag att inte köpa chip av Nvidia utan i stället av lokala aktörer.

Sektorkollegorna Micron, Intel och Qualcomm lyckades dock inte återhämta sig utan stängde samtliga i rött.

"Bullmarknaden har överlevt årets historiskt svagaste kvartal. Det är troligt att det förblir så åtminstone till slutet av året, då vinsterna förblir starka, räntorna sjunker och konsumenterna fortfarande spenderar", sade Emily Bowersock Hill, vd för Bowersock Capital Partners till CNBC.

Måndagen präglades annars av dystra besked från europeiska fordonstillverkare. Volkswagens prognossänkning på fredagskvällen har följts upp av dystra besked från både Stellantis och Aston Martin som båda handlades ned rejält på måndagen.

De amerikanska biltillverkarna Ford och General Motors tappade 2,1 respektive 3,5 procent i New York.

I Stellantis sänkta prognos fanns även kommentarer om ökad konkurrens från Kina.

Den kinesiska men USA-noterade elbilstillverkaren Nio var samtidigt upp nära 2,5 procent efter beskedet att det kommer en kapitalinjektion om 13,3 miljarder yuan i Nio China. Transaktionen kommer minska Nio Incs ägarandel till drygt 88 procent från drygt 92 procent.

Apotekskedjan CVS Health steg 2,4 procent efter att Wall Street Journal rapporterat att hedgefonden Glenview Capital väntas träffa bolagets ledning under måndagen i vad som ses som första steget i en aktivistkampanj.

Satellitkommunikationsbolaget EchoStar föll 11,5 procent efter att DirecTV på måndagen köpt EchoStars satellit-tv-verksamhet. Enligt CNBC är avtalet en lösning på decennier av avbrutna och återupptagna förhandlingar mellan de två distributörerna.


Graf: S&P 500 måndagen den 30 september

Källa: Infront


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Intel - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Alibaba Group ADR - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

NIO ADR A - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Ford Motor - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -