NEW YORK
S&P STEG TILL REKORDNIVÅ, OLJEBOLAG SJÖNK, S&P500 +0,4% (Direkt)

2024-09-26 22:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade torsdagens handel upp, där halvledarbolag sågs i olika riktningar. Nyheter om att Saudiarabien är redo att överge sitt inofficiella mål gällande oljepriset fick sektorns jättar på fall.

Vid börsstängning var breda S&P 500 upp 0,4 procent till 5.745, och räknat från Stockholmsbörsens stängning hade indexet stigit med 0,2 procent. Dow Jones industriindex avancerade 0,6 procent till 42.175, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite också sågs upp 0,6 procent, fast då till 18.190.

På makrofronten visade siffror från BEA (Bureau of Economic Analysis) att USA:s bruttonationalprodukt, BNP, steg 3,0 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker att BNP skulle ha stigit med just 3,0 procent, i linje med ett tidigare preliminärt utfall.

Bland enskilda bolag stärktes chiputvecklaren Micron Technology med cirka 15 procent efter att på onsdagskvällen, efter börsstängning, rapporterat kvartalssiffror och prognoser som översteg förväntan.

Vd Sanjay Mehrotra uttryckte under rapportkonferensen att det främst är datacenterkunder som driver efterfrågan.

Svagt gick det för sektorskollegan Super Micro Computer som föll 12 procent. Halvledarbolaget utreds nu av det amerikanska justitiedepartementet efter att blankarfirman Hindenburg i augusti hävdat att Super Micro Computer har redovisningsfuskat och överträtt sanktionsbestämmelser.

Flera oljebolag sjönk efter tydliga nedställ i oljepriset på torsdagen, främst kopplat till rubriker från Financial Times gällande att Saudiarabien är redo att överge sitt inofficiella mål om ett oljepris på 100 dollar per fat för att återfå marknadsandelar.

Även framsteg i processen med att utse en ny centralbankschef i Libyen, ett första steg för att lösa tvisten om kontrollen över centralbanken och landets oljeproduktion, tyngde oljan.

Oljejättarna Chevron och Exxon Mobil var ned med 1,4 respektive 1,7 procent medan Warren Buffetts Occidental Petroleum var ned 2,4 procent.

Storbanken Wells Fargo adderade 5,2 procent efter att ha skickat in en oberoende granskning av riskhantering och efterlevnaden av bankregler till Federal Reserve i ett försök att bli av med det tillgångstak som centralbanken införde 2016, enligt Bloomberg News.

Banken verkar under ett tak på 1.950 miljarder dollar, något som hindrar tillväxt.

Vidare steg kafékedjan Starbucks 2,0 procent efter att Bernstein uppgraderat aktien till "outperform" från "market perform" med anledning av tron på den nya vd:n Brian Niccol, enligt CNBC.

Lågprisflygbolaget Southwest Airlines lyfte 5,4 procent efter att bolaget höjt sina intäktsprognoser för det tredje kvartalet. Dessutom meddelades ett nytt aktieåterköpsprogram och ändringar i affärsmodellen för att motarbeta aktivistinvesteraren Elliott Management.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen upp en punkt till 3,80 procent.


Graf: S&P 500 torsdagen den 26 september

Källa: Infront


Desmond Garney +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Wells Fargo - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Starbucks - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -