De amerikanska börserna såg tydliga nedgångar på gårdagens handelsdag som satte stopp för den sju dagar långa positiva trenden för S&P 500-indexet. Under onsdagen kom det flera nya makrosiffror som bland annat visade att USA:s bruttonationalprodukt steg som väntat 2,8 procent i årstakt under det tredje kvartalet och att även antalet nya arbetssökande i landet uppgick i linje med förväntningarna på 213 000. Den stora makrohändelsen var dock den amerikanska centralbanken Federal Reserves favoritmått PCE-inflationen som brukar vara sammankopplat med centralbankens penningpolitiska beslut, vilket steg med 0,3 procent. Data tyder på att den amerikanska ekonomin är fortsatt stark vilket stärker argumentet för fortsatta räntesänkningar i framtiden, då analytiker nu anser att räntorna förhindrar tillväxten enligt Reuters. Oron på marknaden härstammar dock från den tillträdande presidenten Donald Trumps löfte om tullar mot både Mexiko, Kanada och Kina som förväntas leda till stigande priser, tynga på den globala tillväxten och potentiellt inleda ett handelskrig med Kina. Bland enskilda bolag har datornduon Dell och HP släppt sina kvartalsrapporter som inkom under förväntningarna som ledde till tyngre nedgångar för båda aktierna. Det breda S&P 500-indexet handlades minus 0,4 procent och Dow Jones industriindex minus 0,3 procent. Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,6 procent.
Råvarorna handlades på båda sidorna av nollstrecket igår. Oljan utvecklades i sidled efter data som visade att råoljelagren i USA minskade med 1,8 miljoner fat förra veckan, jämfört med det förväntade 605 000 fat. Fortsättningsvis trädde vapenvilan mellan Israel och Libanon i kraft under onsdagen som tyngde oljepriset då striderna haft en motsatt effekt den senaste tiden i skuggan av hotet mot Irans oljeexport. I början av veckan meddelade de oljeexporterande ländernas organisation (OPEC) att de potentiellt planerar att skjuta på sitt beslut om att öka sin produktion av råvaran i januari till följd av den minskade globala efterfrågan och stigande produktionen från andra parter. WTI-oljan och Brentoljan handlades båda i sidled igår vid 68,7 respektive 72,8 dollar per fet.
Basmetallerna handlades blandat med bly och zink som dagens vinnare på en ökning av 2,5 procent följt av koppar som steg 0,6 procent. Aluminium utvecklades minus 0,3 procent och nickel minus 0,5 procent. Dagens förlorare blev tenn som sjönk 3,1 procent. Guldet smög sig uppåt igår efter tisdagens lägsta nivå på över en vecka. Ökning av guldpriset grundar sig i en svagare dollar, motverkad av amerikansk inflationsdata som pekar mot att inflationen i landet minskar allt långsammare. Guldet ökade 2,3 dollar till 2 635,1 dollar per uns.
Bland enstaka amerikanska aktier föll de rapporterande datortillverkarna Dell och HP 12,3 respektive 11,7 procent. MicroStrategy steg kraftigt med 9,9 procent efter tisdagens tunga fall och är nu plus 515 procent sedan årsskiftet medan Tesla handlades minus 1,6 procent och Nvidia minus 1,2 procent. Urban Outfitters stack ut med en ökning på 18 procent.
Den amerikanska tioåringen minskade 3 punkter och steg till 4,26 procent.
De asiatiska börserna inleder torsdagen med blandad handel där de kinesiska börserna backar i spåren av ökad inflations oro i USA samt riskerna för ett potentiellt handelskrig till följd av Trumps lovade tullar. I Japan har yenen försvagats något under morgonen efter att ha återhämtat 2,4 procent sedan det amerikanska valet. Den japanska centralbanken Bank of Japan förväntas, med marknadens sannolikhetsbedömning på 55 procent, att höja räntorna nästa månad efter att ha drivit en lågräntepolitik under en lång period. Klockan 07:30 är det kinesiska Hang Seng-indexet ned 1,1 procent medan Shanghaiindexet går i sidled. Det japanska Nikkei 225-indexet stiger 0,5 procent.
På Stockholmsbörsen förblir rapportfronten lugn med Saniona som rapporterar senare under morgonen. Bland dagens nya rekommendationer har Elekta fått sänkt riktkurs av SEB som upprepar behåll, JP Morgan som upprepar undervikt och Carnegie som upprepar köp till 60 (70), 63 (71) respektive 90 kronor (95). JP Morgan höjer däremot riktkursen för Tele2 till 114 kronor (104) och Telia till 33 kronor (31) och upprepar rekommendationen neutral hos båda. BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för Alfa Laval från neutral till outperform med en riktkurs på 450 kronor och höjt rekommendationen för Assa Abloy från neutral till outperform med en riktkurs på 375 kronor.
På makrofronten blir torsdagen en lugn dag. Dagen inleds på hemmaplan klockan 08:00 med Statistics Sweden som meddelar handelsbalansen för oktober följt av den statistiska centralbyrån klockan 09:00 som rapporterar det svenska affärsklimatet och konsumtionsförtroende indexet för november. Samtidigt delges även det spanska konsumentprisindexet av National Institute of Statistics följt av det tyska KPI-siffrorna för november på årsbasis klockan 14:00. I USA håller börserna stängt idag för Thanksgiving. Bland anmärkningsvärda tal håller Elderson från den europeiska centralbanken sitt klockan 14:00 och Lane klockan 18:00.
placera.se i samarbete med: