ASML har mer att ge trots dagens nedgång

Rapportkommentar ASML:s kvartalsrapport för andra kvartalet 2024 överträffade förväntningarna, drivet av stark försäljning till Kina och en ökning av nya AI-drivna beställningar. Trots det faller ASML:s aktien med över 6 procent i Amsterdam, vilket beror på osäkerhet relaterade till geopolitiska faktorer.

Företaget rapporterade en nettoförsäljning på 6,24 miljarder euro, vilket låg i den övre delen av bolagsledningens tidigare prognos och överträffade analytikernas förväntningar på 6,03 miljarder euro. Det motsvarade en minskning på 9,5 procent jämfört med föregående år, men en ökning på 18 procent jämfört med första kvartalet.

Nettovinsten för kvartalet var 1,6 miljarder euro, vilket överträffade analytikernas förväntningar på 1,4 miljarder euro, trots att det innebar en minskning med 19 procent från föregående år.

 

Företagets bruttomarginal förbättrades med 0,5 procentenheter till 51,5 procent, vilket också var högre än förväntat.

ASML såg också en betydande ökning i nettobokningar, som uppgick till 5,6 miljarder euro, en ökning med över 24 procent jämfört med föregående år. Varav 2,5 miljarder euro av nettobokningarna är för de mest avancerade EUV-produktlinjerna, som är avgörande för tillverkning av AI- och smartphone-chip.

VD kommentar

ASMLs nya VD Christophe Fouquet levererade sin första kvartalsrapport och betonade att 2024 ses som ett övergångsår med förväntningar på en starkare marknad 2025. De ser en fortsatt återhämtning för halvledarindustrin under andra halvåret och det är främst en stark utveckling inom AI, som driver större delen av industrins återhämtning och tillväxt.

Prognosen det tredje kvartalet är en försäljningprognos på 6,7 till 7,3 miljarder euro och en bruttomarginal på 50 till 51 procent. Prognosen för helåret 2024 är en upprepning från förra kvartalsrapporten.

”Halvledarindustrin förväntar sig en cyklisk uppgång 2025. Som ett resultat måste vi förbereda oss för ett antal nya fabriker som byggs över hela världen. Dessa fabriker kommer att vara geografiskt spridda och strategiska för alla våra kunder. De är alla planerade att ta emot våra system,” sa Christophe Fouquet i en förinspelad video.

Trots de geopolitiska utmaningarna och osäkerheterna i makroekonomin förblir ASML optimistiska inför framtiden och fortsätter att investera i både ökad kapacitet och teknologi.

Det nederländska företaget är en av de viktigaste aktörerna i halvledarindustrin och producerar verktyg som kallas extreme ultraviolet (EUV) litografimaskiner, som är nödvändiga för att tillverka de mest avancerade chipen. ASML:s största kund är Taiwans TSMC, som tillverkar chip för Nvidia och Apple.

Både TSMC och Samsung som är kudner till ASML, bygger nya halvledartillverkningsanläggningar i USA. TSMC bygger även nya produktionsanläggningar i Japan och Europa.

Geopolitiska motvind

Efter påtryckningar från USA införde den nederländska regeringen förra året begränsningar på export av avancerad halvledarutrustning, på grund av USA:s försök att förhindra att Kina får tillgång till viktiga halvledarutrustningssverktyg. Åtgärderna påverkar även ASML, även om Kina aldrig har fått en EUV-maskin från ASML.

ASML har tidigare sagt att exportrestriktionerna sannolikt påverkar 10 till 15 procent av deras försäljning till Kina i år.

En utmaning för ASML är de eskalerande USA-ledda restriktionerna på deras topputrustning till kinesiska chiptillverkare. Dessa restriktioner har tvingat kinesiska företag att öka inköpen av utrustning för att tillverka äldre generationer av chip som används i bilar och industriella applikationer. Kina stod för 49 procent av ASML:s försäljning under andra kvartalet.

Bloomberg rapporterade på tisdagen att USA berättat för allierade länder som Nederländerna och Japan, att de kan åberopa "Foreign Direct Product Rule" för att ensidigt begränsa produkter tillverkade med hjälp av amerikansk teknik.

Enligt flera analyshus är det den geopolitiska vinkeln som är i fokus idag och inte det rapporterade resultaten. Placera tycker att dagens nedgång är överdriven och att ASML fortfarande är en attraktiv aktie, särskilt när vi lyfter blicken in i nästa år och framåt.

Trots många utmaningar har ASML:s aktien stigit med 35 procent i år, inkluderat dagens nedgång.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -