Kontinentaleuropas bästa aktier

Aktiekommentar De senaste fem åren har varit omvälvande för finansmarknaderna. Vi har upplevt en pandemi, ryskt invasionskrig i Ukraina, stridigheter på Gaza, en otyglad inflation som resulterat i ovanligt snabba och stora räntehöjningar. Trots det hittar vi ett antal bolag i Kontinentaleuropa som har utmärkt sig genom exceptionell avkastning - varav två är svenska.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Placera tittar närmare på de tio bästa bolagen i Kontinentaleuropa baserat på deras femåriga avkastning.

Under de senaste fem åren har flera bolag på kontinentaleuropas börser levererat en stark vinsttillväxt som legat till grunden för en imponerande avkastning. Placera har listat bolagen med ett börsvärde på minst 33 miljarder kronor (cirka 3 miljarder euro).

Stoxx 600 index

Avkastningen på listan spänner från 410 procent till närmare 1 200 procent, vilket imponerar med tanke på att Stoxx 600 index bara har en avkastning på 34 procent under perioden.

Listan över de tio bolagen med högst avkastning innehåller tre danska, tre nederländska, två svenska, ett norskt och slutligen ett belgiskt bolag verksamma som återförsäljare av VW-gruppen i Belgien.

Dessa tio bolag representerar en bredd över sektorer som teknik, bioteknik, försvarsindustri och konsumentprodukter. Särskilt bioteknikbolagen visar hur förhoppningsbolag kan ge stor avkastning när kliniska framgångar leder till godkända produkter.

ASM International (Nederländerna, Teknik)

Klart högst avkastning under de senaste fem åren har nederländska ASM International på 1 174 procent. Bolaget har verkligen satt standarden för teknologiföretag verksamma inom halvledarindustrin i Europa.

ASM International är specialiserade på tillverkningsmaskiner för halvledarteknologi inom vattenrengöring. Bolagets innovativa lösningar har drivit företagets starka tillväxt och vinsten har mer än fördubblats under perioden.

Camurus (Sverige, Bioteknik & läkemedel)

Det svenska bioteknik- och läkemedelsföretaget Camurus med huvudkontor i Lund intar andraplatsen med en avkastning på närmare 800 procent. Genom att fokusera på att utveckla och kommersialisera innovativa läkemedel för svåra och kroniska sjukdomar har de etablerat sig som en stark aktör inom hälsosektorn. Vinsten blev positiv 2022 och spås växa kraftigt de närmaste åren.

Kongsberg Gruppen (Norge, Försvarsindustri)

Norska Kongsberg Gruppen, med en avkastning på drygt 700 procent, har utnyttjat sin expertis och kunskap inom försvarsindustrin. Deras omfattande portfölj inkluderar allt från försvarssystem till rymdfartsteknologi. Vinstutvecklingen har varit ovanligt stark de senaste fem åren med en tillväxt på över 600 procent.

BE Semiconductor Industries (Nederländerna, Teknik)

BE Semiconductor Industries är ett annat av Amsterdambörsens halvledarjättar som vi hittar på listan. Aktien har en avkastning på drygt 600 procent. Bolaget specialiserar sig på monteringsutrustning för halvledarindustrin och är en av de ledande leverantörerna av avancerad paketeringsutrustning. Företaget erbjuder bland annat die-attach- och wafer-level-packaging-system. Vinstutvecklingen har varit stark under perioden på närmare 150 procent.

Zealand Pharma (Danmark, Bioteknik & läkemedel)

Bioteknik- och forskningsbolaget Zealand Pharma från Danmark har levererat över 530 procent i avkastning. Genom att fokusera på innovativa peptidbaserade läkemedel har de gjort betydande framsteg inom behandling av metabola och gastrointestinala sjukdomar.

Bolagets ordförande är svensken Martin Nicklasson tidigare vd för Biovitrum och SOBI samt ett förflutet från AstraZeneca.

NKT (Danmark, Elektronisk utrustning)

Med en avkastning på 520 procent har NKT från Danmark bevisat sin kapacitet inom elektronisk utrustning och kabelsystem. Deras lösningar är kritiska för energiinfrastruktur och har spelat en stor roll i övergången till förnybar energi.

Evolution (Sverige, Konsumentprodukter)

Listans andra svenska bolag är Evolution, med en avkastning på närmare 500 procent. Evolution är en ledande aktör inom live-casinoindustrin. Genom att erbjuda innovativa och engagerande spelupplevelser har de revolutionerat online-spelbranschen. Vinstutvecklingen sticker ut på över 500 procent under perioden.

Novo Nordisk B (Danmark, Bioteknik & läkemedel)

Med en avkastning på knappt 500 procent är Europas största bolag Novo Nordisk bara tredje bästa danska bolag under femårsperioden. Novo Nordisk är en gigant inom diabetesbehandling och världsledande inom obesitas. Novo Nordisks kontinuerliga innovationer och effektiva distribution har gjort dem till en global ledare inom sitt område. Vinstutvecklingen har varit stark med drygt 180 procent.

ASML Holding (Nederländerna, Teknik)

Den nederländska halvledarjätten ASML Holding, med en avkastning på 446 procent, är klart slagen av lillebror ASM International. ASML är en dominerande aktör inom tillverkning av litografisystem för halvledarindustrin. Deras avancerade teknologier är avgörande för produktionen av nästa generations mikrochip. Vinstutvecklingen har varit solid på över 200 procent de senaste fem åren.

D'Ieteren Group (Belgien, Konsumentprodukter)

Belgiska D'Ieteren Group är sannolikt mindre känt för svenska investerare men intar tionde platsen på listan, med en avkastning på 410 procent. Bolaget har genom sin diversifierade portfölj inom konsumentprodukter, inklusive bilservice och leasing, de har haft en imponerande vinsttillväxt på över 900 procent. Deras förmåga att anpassa sig till marknadsförändringar har bidragit till deras framgång.

Sammanfattning

Vinnarlistans bolag har inte bara visat stark vintsutveckling, utan också drivit innovation inom sina respektive sektorer. Genom att ligga i framkant av teknologiska framsteg och marknadsutveckling, har de etablerat sig som ovanligt starka bolag, vilket attraherat de globala investerarna.  

Pär Ståhl

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -