Tillväxtfällor smärtar mer än värdefällor

Börskommentar De flesta investerare har hört termen värdefälla. Det är ett etablerat begrepp inom finansliteraturen och i synnerhet för värdeinvesterare. Men det finns en annan typ av fälla som är ännu mer förrädisk och det är tillväxtfällor. En fälla för de investerare som gärna investerar i bolag med snabb tillväxt.

Om vi börjar med aktier som är värdefällor. En värdefälla inträffar när en aktie verkar vara lockande billig, baserat på fundametal värdering såsom p/e-tal och pris/bokföringsvärde.

Bolaget lockar värdeinvesterare som ser möjligheten till en snabb vändning i det lågt värderade bolaget och tror att motgångarna bara är tillfälliga. Men bolag som är värdefällor fortsätter att missa sina intäkts- och vinstförväntningar och de varnar även för framtida lägre utsikter. En kombination som tyvärr visar sig straffa aktien och får den att fortsätta att underprestera och vara en värdefälla.

Enligt forskning från den Bostonbaserade kapitalförvaltaren GMO visar det sig att under ett vanligt börsår är nästan en tredjedel av aktierna i MSCI USA Value index värdefällor. I genomsnitt underpresterar de indexet med 9 procentenheter per år. Så det är lätt att förstå varför termen är så välkänd.

Investerare är långt mindre bekanta med tanken på en tillväxtfälla. De är ännu vanligare och ännu mer skadliga än värdefällor.

Frestelsen är annorlunda att investera i en tillväxtfälla. Här handlar det om bolag med högt uppdriven värdering, ett narrativ som skapar en stor berättelse om exempelvis strukturell tillväxt eller en störande teknologi som skapar hypertillväxt och häpnadsväckande teknologiska eller medicinska genombrott.

En tillväxtfälla är helt enkelt en tillväxtaktie som är dyr men ser ut att växa tillräckligt snabbt för att motivera en hög premiumvärdering, helt enkelt en tillväxtstjärna. Förloppet för en tillväxtfälla är i mångt och mycket detsamma som för värdefällor. Bolagen missar sina försäljnings- och vinstprognoser och ger allt lägre guidningar om framtiden.

Det som skiljer är att tillväxtfällor är mer smärtsamma än värdefällor. När en värdeaktie misslyckas, underpresterar den bara redan låga ställda förväntningar. Men när en före detta tillväxtstjärna misslyckas, är gapet mellan drömmen och verkligheten mycket större - så aktiepriset måste falla kraftigt för att anpassa sig.

Både på den svenska börsen och på USA-börserna har vi sett flera tillväxtfällor de senaste åren, tillväxtbolag som plågats av stigande räntor och förändrat marknadsbeetende. På Stockholmsbörsen hittar vi bland annat Storskogen, Sinch, Truecaller, Embracer och Nibe.

Ett bra exempel på senare tid är Sinch som senast såg sin aktiekurs sjunka med närmare 14 procent när de levererade en svag kvartalsrapport för det fjärde kvartalet. Aktien är nu ner hela 86 procent från sin topp i september 2021.

I USA hittar vi flera bolag som fallit offer för tillväxtfällor, bland annat kryptovalutabörsen Coinbase och motionscykelföretaget Peloton.

Enligt GMO är marknaden skoningslös för tillväxtfällor. Under ett normalt år hamnar cirka 37 procent av aktierna i MSCI USA Growth index i kategorin tillväxtfällor. Och de har svag avkastning med en genomsnittlig underavkastning mot MCI USA Growth index på 13 procentenheter per år.

 

Diagrammet ovan följer en korg med värde- och tillväxtfällor över 25 år. Värdefällor har underpresterat sitt respektive universum med 9,5 procent per år. Tillväxtfällor har underpresterat med plågsamma 13,0 procent per år.

Att tillväxtaktier som blir tillväxtfällor får det tuffare beror bland annat på att de har höga förväntningar från investerarkollektivet. När de misslyckas med att leverera till de högt ställda förväntningarna är investerarna obarmhärtiga och oftast blir aktienedgången dramatisk.

Och historien visar att det finns 30 till 40 procents chans att aktien kommer att återkomma med ännu mer svag information, vilket skapar ytterligare en fälla och fortsätta tappa i värde.

Tillväxtförvaltare som blir lurade i en tillväxtfälla är mer benägna att avveckla och sälja ut aktieinnehavet från portföljen. Det är en betydande skillnad från värdeförvaltaren som oftast håller kvar innehaven längre och även kan passsa på att köpa mer när aktien blir billigare. Det är sannolikt en del av anledningen till att vi inte hör mycket om tillväxtfällor.

Receptet för att undvika tillväxtfällor är lika gammalt som finansmarknaden, det handlar som alltid att uppmärksamma extrema värderingar. Och inte köpa bolagens, analytikernas eller marknadens positiva narrativ om en framtid där endast ”the sky is the limit”.

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -