Om du sparar 1 000 kronor per månad i 18 år och samtidigt får 8 procents årlig avkastning, då kan ditt nu nyfödda barn kvittera ut 450 381 kronor från sin ISK i samband med att hon blir myndig. Så ser det vanligaste räkneexemplet ut när sparpersonligheter i olika sammanhang talar om fenomenet barnspar. Det är baserat på snittavkastningen man fått på börsen över längre tidsperioder.
Pengarna räcker på artonårsdagen sedan till 64 två-stjärniga resor till medelhavet eller 2 430 taxiresor mellan Mörby Centrum och Stureplan.
Summorna är egentligen ointressant men det kittlar förstås lite extra när sparandet vuxit till närmare en halv miljon kronor. Hade pengarna istället sparats på ett vanligt bankkonto skulle summan varit 216 000 kronor, förutsatt att husbanken inte tagit ut några avgifter. Att bara ta steget från sparkontot till börsen dubblar alltså ditt barns framtida ekonomiska svängrum som ung vuxen.
Om inkomsterna räcker för att kvalificera sig för ett bolån, motsvarar skillnaden mellan att ha 216 000 kronor eller 450 000 kronor i kontantinsats möjligheten att köpa en lägenhet för 3 Mkr eller 1,45 Mkr med 15 procent i egen insats.
Genom att öka utväxlingen tror jag att den redan väldigt generösa gåvan kan bli mycket större. Men då gäller det att maximera nyttan av ränta-på-ränta, spara hela barnbidraget, utnyttja värdepappersbelåning och sedan skruva upp risken till max.
Teknikfonder har varit suveräna placeringar det senaste 15 åren och jag är av uppfattningen att fondkategorin kommer att generera god avkastning även under de kommande två decennierna.
Storbolag som Microsoft växer med 20–30 procent årligen men värderas till motsvarande multiplar som svenska verkstadsklenoder, som i bästa fall växer 7–8 procents per år.
Sedan faller det på sin orimlighet att just dagens teknikjättar ska växa lika mycket som de gjort historiskt. Om tio år behöver det heller inte nödvändigtvis vara de bolag vi känner mest för nu som väger tyngst i en aktivt förvaltad fond.
Begreppet teknikfonder inkluderar många olika bolag och branscher. Teknisk innovation får ekonomin att växa och världen att bli bättre.
DNB Teknologi har funnit sedan 2001 och har förvaltats av Sverre Bergland och Anders Tandberg-Johansen sedan start. Det finns många bra teknikfonder men DNB Teknologi är lite unik med sin långa historik.
Därför får fonden agera exempel i vår räkneövning. Sedan starten 2001 har fonden avkastat 1 760 procent, och de senaste fem åren har den givit en snittavkastning på 35 procent per år. Andra fonder som också skulle göra jobbet vore Lannebo Teknik och BGF Next Generation Technology.
En viktig parameter är att DNB-fonden går att belåna hos nätmäklaren Avanza upp till 70 procent. För att göra detta krävs ett godkänt avtal för värdepappersbelåning.
När sparform valts gäller det att maximera insättningen varje månad. År 2020 är barnbidraget 1 250 kronor per månad. Antag att den utbetalningen förblir konstant över 18 år och att hela summan förfogas av dig som förälder.
Antag sedan att DNB Teknologi, eller någon av de andra teknikfonderna, även i framtiden kan generera en mycket god avkastning. Låt oss säga 25 procent per år, vilket låter jättehögt men är sämre än facit på både fem och tio år.
Då skulle barnbidragen på 18 år ha vuxit till 3,5 Mkr på ett schablonbeskattat ISK-konto. Om resultatet i verkligheten bara blir hälften så bra är det ändå långt före sparprofilernas exempel.
Addera nu möjligheten att belåna varje månadsinsättning med 70 procent till en räntekostnad på 3 procent per år, vilket är ungefär vad ett värdepapperslån kostar i dagsläget. Det ger oss chansen att spara ytterligare 875 kronor per månad. Den totala räntekostnaden över 18 år blir 40 330 kronor för att göra detta, förutsatt att marknadsräntan inte stiger och ränteavdraget förblir intakt.
Nettoinsättning på 2 125 kronor varje månad har efter 18 år i teknikfonden vuxit till nära 6 Mkr på ett svenskt ISK-konto. Ska fonderna säljas och pengarna användas, behöver värdepapperslånet betalas tillbaka. Varje månad har vi lånat 875 kronor, vilket summerar till 189 000 kr efter 18 år sedan tillkommer räntekostnaden på drygt 40 000 kronor som betalats under perioden.
Är det för bra för att vara sant? - Antagligen, men genom att maximera utnyttjandet av ränta-på-ränta i snabbväxande teknikaktier och den finansiella hävstången har ditt barn chans att bli riktigt förmöget.
Risken är förstås hög. Men kombinationen billigt lånade pengar och hög avkastning under lång tid är kittlande. Eftersom inköpen görs löpande med friskt kapital varje månad är risken, till en början, begränsad.
Kan teknikfonderna vara lika dominerande i framtiden som nu? – Kanske inte. Men antagandet om en framtida snittavkastning i linje med den historiska utvecklingen är det samma som i sparprofilernas exempel.
Villkor för beräkningen:
· Teknikfonder måste fortsätta leverera hög avkastning
· Räntan måste förbli låg
· Belåningen maximeras och den möjligheten kvarstår