Elva köpvärda aktier i februari

Köptips Januari har varit händelserik. Rent avkastningsmässigt har Placeras köpvärda aktier haft en mycket bra start på börsåret med stora uppgångar i flera av våra aktieval. Nu gör vi tre förändringar.

Det har också varit en orolig period i och med Corona-virusets utbrott i kinesiska Wuhan. Dessutom har rapportperioden dragit igång på allvar. Bland våra aktier har rapporterna kommit för Mastercard, Microsoft, Lifco, AAK och LVMH.

Än så länge är de ekonomiska effekterna av att Kina stått stilla extra länge över nyår ytterst osäkra. Börserna i Shanghai och Shenzhen öppnade under måndagen på minus 8–9 procent. Det är den största nedgången sedan bubbel-kraschen 2015.

I ett försök att stävja de finansiella effekterna av virusutbrottet stimulerade Kinas centralbank marknaden med närmare 22 miljarder dollar under måndagen. Den största marknadsinsatsen sedan 2004.

Det vi vet är att allt fler industrier och butiker håller stängt, vilket kommer märkas på den ekonomiska tillväxten. Inte bara för de kinesiska företagen utan för de som gör affärer med Kina. Oljekonsumtionen har redan fallit brant. Och som exempel har Apple slagit igen alla butiker på Fastlandskina och även sitt eget kontor, i ett första skede fram till och med 9 februari.

Coronaviruset är ett stort orosmoment för lyxbolagen med stort beroende av den kinesiska konsumenten. Kineserna älskar att shoppa och nyårshelgen är en av få tider som befolkningen är ledig och kan ta sig ut för att handla. I år har det varit problematiskt i de drabbade delarna av Kina. Där lika många människor som bor i Polen har utegångsförbud.

LVMH, som är Placeras val i lyxsektorn, har hunnit rapportera ännu ett rekordår - trots den politiska oron i Hongkong. Från en rekordnivå har LVMH-aktien fallit 6 procent, en högst balanserade reaktion än så länge. Men det finns en risk att det blir värre innan det vänder.

Försäljningen var något lägre än förväntat i fjärde kvartalet. Detta kompenseras av att det viktigaste affärsområdet Mode & Läder växer starkt. Tack vare detta steg rörelsemarginalen till den hösta nivån på över åtta år.

I och med kursfallet har värderingen kommit ner. Nu handlas aktien under p/e 22 på 2020. Det är ingen hög värdering med tanke den förväntade tillväxten (10 procent per år) de kommande två åren.

Risken är nu att dessa estimat behöver tvingas ned. Sannolikt kommer det att ligga som en våt filt över LVMH-aktien. Placeras långsiktiga inställning och vy är intakt – LVMH-aktier bör man äga.

Tillfälligt väljer vi dock att exkludera LVMH-aktien från Placeras köpvärda aktier. i ett försök att plocka upp den billigare längre fram och begränsa risken något om situationen förvärras.  Sedan aktien valdes in på listan har den stigit försiktiga 2,6 procent.

Karl Lans har också valt att göra en justering. Vi väljer att ta bort den kanadensiska trapphisstillverkaren Savaria från listan över Placeras mest köpvärda aktier.

Anledningen är att bolagets aktie inte alls hängt med i det senaste halvårets börsuppgång. Bolaget befinner sig i en turnaroundsituation och konsolidering efter många uppköp.  Den senaste rapporten visade visserligen att bolaget är på rätt väg. Vinsten per aktie stiger igen.

Marknaden är dock skeptisk och vi tycker visserligen fortfarande att aktien är intressant, men den är inte tillräckligt intressant för att platsa bland Placeras mest köpvärda aktier. Just nu fler det mer intressanta aktier. Sedan aktien valdes till listan i maj 2019 har aktiekursen stigit 2,2 procent.

Placeras köpvärda aktier rymmer investeringsförslag baserade på flertalet megatrender: betalningar, fastigheter, miljö och mjukvara (fram till februari också lyxkonsumtion). Dessa teman rymmer investeringsnycklar som djupa vallgravar, starka varumärken, nätverkseffekter och ESG-trenden.  

Inför februari kompletteras listan med ett nytt långsiktigt tema och en megatrend, nämligen gaming eller ”video games”.

Gaming-marknaden förväntas i år växa till 166 miljarder dollar. I snitt har marknaden vuxit med 11 procent per år de senaste sju åren. Snabbast växer spelandet i mobilen.

I mitten av 1990-talet uppskattades antalet spelare till ungefär 100 miljoner. Idag talas det om 3 miljarder spelare globalt och för varje år som går lägger de yngre generationerna allt mer av sin tid framför skärmarna. För spelutvecklarna och e-sportsplattformarna kommer utmaningen vara att profitera mer på varje nedlagd timme, snarare än på varje ny spelare.

Med ett ökat antal spelare följer också en växande fans-skara. Uppskattningsvis 500 miljoner personer tittar på e-sport, var av 40 procent inte spelar själva, enligt Global Games Market Report.

Trenden är tydlig. I takt med att spelen blir allt mer avancerade och dessutom rent grafiskt mer tilltalande förväntas ett växande intresse från tittarna. Här finns en bra möjlighet för både bolagen och spelarna att tjäna pengar.

Hur man bäst investerar i gaming är inte helt självklart. Många av er har betydligt större insikt i den här världen än vad jag har. Till exempel kring vilka spel som är bäst och gissningar om nästa stora hit.

Därför har jag valt att investera i en marknadsledare med ruggigt starka varumärken. Mer bestämt amerikanska Activision Blizzard. Bolaget ligger bakom World of Warcraft, Starcraft, Diablo, Call of Duty och Overwatch.

Activision har också en svensk-koppling i och med förvärvade King. Det är spelstudion bakom mobilspelet Candy Crush.

King särredovisas och under Q3 var intäkterna och rörelsevinsten större än i de två andra delarna Activision och Blizzard. För den ofrälste är det smått otroligt vilka pengar som tjänas på det enkla mobilspelet Candy Crush.

Efter ett antal succéår fick Activision problem på börsen under 2018 och aktiekursen halverades. Ett sämre mottagande av spelsläppet Call of Duty Black Ops 4 i kombination med sur börs var ingen rolig syn.

I mångt och mycket handlade det om alldeles för höga förväntningar, snarare än svaga siffor – även om bolagets spelklassiker tappade i attraktionskraft.

Nu satsar bolaget mer på mobilt. Call of Duty och Diablo har redan lanserats i mobilversioner.

Enligt analytikerkåren faller intäkterna och resultatet under 2019. Sista kvartalsrapporten kommer den 6 februari. För att inte riskera att gå på en rapportmina är rådet att avvakta rapporten innan ni eventuellt tar in aktien.

Under 2020 förväntas en omsättningstillväxt kring 9 procent i Activision och en 12-procentig ökning av vinsten per aktie. Aktien köps till EV/ebit 19 på 2020. Bolaget har en nettokassa på 2,5 miljarder dollar och ett starkt kassaflöde. Dessa pengar används löpande till aktieåterköp.

*BAS: Activision Blizzard* 

BAS: Amazon

Bolaget redovisat en omsättningsökning om 21 procent i fjärde kvartalet. Rörelseresultatet steg till 3,9 miljarder dollar, vilket var långt över det guidade intervallet (1,2 – 2,9 miljarder dollar). Molntjänsten AWS var återigen en starkt lysande stjärna. Efter resultatförbättringarna har flera analyshus justerat upp sina riktkurser för bjässen. Tillsynes är tesen att bolaget nu kan skörda frukten av sina tidigare investeringar verklighet. (Sedan köprekommendation dec 2019 +11%)

BAS: AAK

AAK producerar förädlade vegetabiliska specialfetter till kunder inom livsmedels-, konfektyr- och kosmetikabranschen. Verksamheten är konjunkturstabil men påverkas av priset på en rad råvaror, bland annat kakaosmör och mjölkfetter. (Sedan köprekommendation nov 2019 +5%)

BAS: Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Gaming-delen tar emot och molntjänstbenet inklusive Azure briljerar. (Utveckling sedan köprekommendationen okt 2018 +52 procent)

BAS: Lifco

Efter en raketresa under 2019 faller Lifco tungt. Från toppnoteringen har 90 kronor hyvlats av aktiepriset.  Lifco är ett basval på listan och jag tar tillfället i akt för att fylla på aktier till den långsiktiga portföljen.

Under fjolåret ökade Lifco omsättningen med 16 procent, var av 4 procentenheter organiskt. Ebitda-resultatet ökade också med 16 procent.  Marginalen var oförändrad kring 18 procent. (Sedan köprekommendationen november 2017 +85 procent)

SPETS: Mastercard

Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande tre åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. Kortbetalningar växer strukturellt och förväntas öka kraftigt under kommande år. (Utveckling sedan köprekommendationen februari 2019 +43 procent)

SPETS: Nibe

Aktien är en av det äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier. Värmepumpsbolaget är en klassisk förvärvare med höga ambitioner. (Utveckling sedan köprekommendationen november 2016 +160 procent)

SPETS: Fast. Balder

Vd och grundaren Erik Selin är en bevisad hejare på affärer. Starka kassaflöden ger bolaget flexibilitet att välja rätt projekt i rätt tid. (Utveckling sedan köprekommendationen december 2018 +84 procent)

BAS: Vonovia

Bostadsjätten Vonovias niomånadersrapport var stabil. Hyresintäkterna uppgick till 1527 miljoner euro. Det innebär en ökning med 9,3 procent jämfört med samma period förra året. Det som driver tillväxten är främst expansionen på den svenska hyresmarknaden.

Det bokförda värdet per aktie steg till 50,26 euro, vilket är en ökning med drygt 6 procent jämfört med samma period 2018. Aktien handlas alltså fortfarande under bokfört värde.  (Utveckling sedan köprekommendationen sep 2019 +15 procent)

SPETS: Cibus Nordic Real Estate

Fastighetsbolaget erbjuder hög direktavkastning och stabil intjäning. Bolaget äger fastigheter för drygt 9 miljarder kronor med fokus på livsmedel- och dagligvaruhandeln i Finland. Största hyresgästen är Kesko som står för knappt 55 procent av driftöverskottet. Lågpriskedjan Tokmani står för 27 procent. (Utveckling sedan köprekommendationen sep 2019 +27 procent)

SPETS: Balco

Balco-aktien har gått mycket bra i år och bolaget kunde inte riktigt leva upp till förväntningarna i det tredje kvartalet. Försenade projektstarter påverkade tillväxten negativt. Orderingången var dock stark och utsikterna för de kommande åren är fortsatt ljusa. Framför allt lockar den höga andelen renoveringsuppdrag då det gör verksamheten relativt okänslig för konjunktursvängningar. (Utveckling sedan köprekommendationen jun 2019 +46 procent)

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nibe Industrier B Köp 167,35 -
Mastercard Köp 315,94 -
Balder B Köp 460,40 -
Balco Group Köp 92,00 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 150,50 -
Köp 58,48 -
Microsoft Köp 170,23 -
Lifco B Köp 534,50 -
Vonovia SE Köp 52,10 -
AAK Köp 179,95 -
Amazon.com Köp 2 008,72 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -